Що таке Термоодіяло?

Заміна спальному мішку

Під час довгих рейдів сталкери стикаються з необхідністю переночувати, коли поруч немає опалювального приміщення і ліжка, а холодна погода. І навіть влітку переночувати на природі без спецзасобів важко. Звичайно, всі ми знаємо про спальні мішки – важко уявити, як би ми ночували без спального мішка при -5С. Але спальник займає багато місця в рюкзаку, зимовий спальник, наприклад, доводиться носити в рюкзаках від 70 літрів і вище. Тому я задався питанням: «Чим можна замінити спальний мішок — термоодіяло для обгортання?» Це «щось» має бути маленьким і легким і дозволяти переночувати хоча б при температурі +5С. Також рекомендуємо вам придбати термоодіяло для обгортання , я думаю ця річ потрібна кожному.

Для тих, хто не любить багато читати, відразу пишу – повноцінної заміни ми поки не знайшли.

Варіант – термоодіяло
Читач напевно бачив у продажу т. н. «термоодіяло». Воно зустрічається в двох форм-факторах: двостороннє рятувальне термоодіяло і термоодіяло-мішок. Суть така. Перший варіант – прямокутний шматок плівки з покриттям, одна сторона плівки відбиває випромінювання, інша – пропускає. Повертаючи ковдру потрібною стороною, домагаємося або зігрівання, або захисту від перегріву. Другий варіант ковдри – мішок, всі поверхні відбивають випромінювання, тому підходить тільки для зігрівання (немає боку, пропускає випромінювання).

 

Принцип зігрівання заснований на ідеї відображення частини тепла, яке наше тіло випромінює атмосферу, назад в нашу сторону. Як відомо, існують три типи теплопередачі: теплопровідність, випромінювання, конвекція. Термоодіяло працює з випромінюванням і, частково, з конвекцією, т. к. матеріал не пропускає повітря, про це далі.

 

Польові випробування

Спочатку, в спробі чимось замінити спальний мішок, я пробував ночувати на відкритому повітрі під вовняною ковдрою. Температура була +10С і заснути було неможливо. Синтепонову ковдру гріло краще, але все одно не достатньо, щоб з комфортом спати, хоча за своїм обсягом синтепонову ковдру наближається до спальному мішку і тому не дає переваг.

Вирішив випробувати термоодіяло-мішок. Для чистоти експерименту спав на матраці, що виключає теплообмін з поверхнею підлоги (спав на неопалюваній веранді з відкритими дверима). Одягнений був у тонке термобілизна, температура повітря +8..+10С. Спочатку відчувається приємне тепло, яке нікуди не йде, здається, що все в порядку. Достатньо тепло, щоб заснути, потрібно тільки не впускати всередину мішка холодне повітря. Через деякий час з’являється неприємний ефект. Термоодіяло – це тонка плівка, яка майже не перешкоджає теплопередачі. Це компенсується тим, що излученное тепло повертається назад і зігріває тіло уві сні. Але з-за різниці температур всередині мішка і зовні на внутрішній поверхні термоодеяла з’являється конденсат. Крім цього, наше тіло виділяє вологу в атмосферу, яка затримується ковдрою – адже воно не пропускає повітря.

У результаті, приблизно через годину, внутрішня поверхня термоодіяла покривається шаром вологи, яка сильно збільшує і без того високу теплопровідність ковдри. Ми починаємо віддавати в атмосферу більше тепла, ніж термоодіяло встигає зберігати, і неминуче замерзаємо. Повноцінний нічний сон неможливий, але можна тимчасово врятуватися від холоду і поспати 30..60 хвилин.

Велика втрата тепла відбувається в місцях контакту тіла з внутрішньою поверхнею термоодеіяла. Якщо ізолювати себе від термоодіяла, не торкатися його уві сні? Щоб перевірити цю ідею, я набив термоодеяло-мішок зім’ятими газетами. Я міркував так: газети створять прошарок між мною і ковдрою, не дадуть моєму тілу доторкнутися до внутрішньої поверхні ковдри. Крім цього, газетний папір вбирає вологу, вона сповільнить намокання ковдри. Підсумок: дві години сну при тій же температурі. Потім втрати тепла стають занадто великими.

Основна проблема – намокання внутрішньої поверхні ковдри, мішок «не дихає», і волога нікуди не зникає, тільки накопичується, збільшуючи тепловтрати.

 

Інший варіант термоодіяла – рятувальне ковдру з двома сторонами, одна (срібляста) відображає, інша (золотиста) пропускає випромінювання. Його також можна використовувати як одіяло для сну, хоч воно і менш ефективно в цій ролі, краще – мішок.

Але найцікавіше таке ковдру використовувати в якості екрану для відображення тепла. Такий досвід я провів в тиху ясну погоду, температура повітря +2С. Увечері у дворі я вбив у землю чотири кілочка: два високих і два низьких. Закріпив на них термоодіяло так, щоб воно розташовувалося під кутом ~45 до землі і однієї своєї краєм торкалося землі (для надійності придавив цеглою). Вийшов навіс, зверху золотиста сторона, знизу срібляста – відображає. Під навісом постелив туристичний килимок, згорток під голову. Поруч розвів багаття і ліг на спину, щоб заснути.

Поруч з багаттям спокійно, потріскування заколисує, але заснути не вийшло – занадто холодно. Що характерно, сторона тіла, протилежна вогнища, мерзла не набагато сильніше тієї, що звернена до вогнища. Відчувалося, що тепло надходить з обох сторін – ковдра працювало як екран. Заснути хоч і не вийшло, але стало зрозуміло, що при тій температурі, при якій взагалі можливо переночувати біля багаття (ця температура у кожної людини своя), екран з рятувального ковдри істотно підвищить рівень комфорту і дозволить уникнути переохолодження якогось локального ділянки тіла.

Міцність ковдри мала: на ньому утворився розрив, коли я натягував її на кілочках. Після одного-двох складань-раскладываний на ковдрі в місцях згинів відбиваюче покриття руйнується, так що ця річ не особливо довговічна. Але воно (в обох форм-факторах) займає дуже мало місця, і його слід носити з собою в поході – може стати в нагоді.