45-й пішов

Республіканець Дональд Трамп буде приведений до присяги в самому серці столиці США.

У США в п’ятницю відбудеться 58я в історії країни церемонія інавгурації обраного президента. Республіканець Дональд Трамп буде приведений до присяги в самому серці столиці США, на спеціально зведеній для цих цілей платформі біля будівлі конгресу на Капітолійському пагорбі. Офіційні урочистості розтягнуться на три дніз четверга по суботу, а неофіційні заходи продовжаться близько тижня. День інавгурації є вихідним у Вашингтоні та його околицях. Більшість вулиць в центрі міста будуть в ці дні перекриті. Детальніше про инаугурация трампа время на сайті у наших друзів инаугурация трампа время.

Будинки в центрі Вашингтона вбралися в кольори національного прапора. Західний фасад Капітолію прикрасять п’ять прапорів. У центрісучасний прапор США. З боків від нього чотири «зоряносмугастих» прапора в різних історичних варіаціях, в тому числі з тринадцятьма зіркамиза кількістю британських колоній у Північній Америці, які проголосили незалежність в 1776 році, що стало відправною точкою для створення США.

Епіцентр церемоніїспеціальна платформа, яка заново зводиться для кожної інавгурації. Цього разу її площа більше 900 квадратних метрів. На трибуні розміститься близько 1600 учасників церемонії і гостейце рік, що минає тандем президента Барака Обами і віцепрезидента Джозефа Байдена, керівництво конгресу, члени Верховного суду, військове командування, представники дипкорпусу. Приїдуть і колишні президенти США з членами сімей, включаючи Джиммі Картера, Джорджа Бушамолодшого, Білла Клінтона і його дружину Хілларі, яка була головним суперником Трампа на виборах, що відбулися. Пропустить церемонію тільки 41й президент Джордж Бушстарший, який госпіталізований через погане самопочуття. Росію буде представляти посол в США Сергій Кисляк. Примітно, що, як заявили в МЗС КНР, інавгураційний комітет не запрошував на церемонію офіційних представників Китаю.

Квитки на інавгурацію поширюються офіційним комітетом, офісами сенаторів і конгресменів і формально є безкоштовними, однак їх кількість вкрай обмежена. В інтернеті можна знайти сайти по їх перепродажу. Найдешевші великаблизько 300400 доларів. А цінники на сидячі місця ближче до перших рядів доходять до 19 тисяч доларів.

Втім, квитки потрібні тільки для проходу в найближчі до інавгураційної трибуні зони, велика ж частина Національної алеї буде відкрита для вільного доступу городян. Більшість американців подивляться церемонію по телевізорувона буде транслюватися по всіх найбільших телеканалах.

Військові насамперед

Перший офіційний захід в інавгураційній календаріпокладання вінків до могили невідомого солдата на Арлінгтонському національному кладовищі. Воно є, мабуть, найвідомішим військовим меморіалом в США і розкинулося на зелених пагорбах недалеко від центру столиці. Згідно з правилами тут ховають учасників воєн і членів їх сімей, а також військових, астронавтів, президентів, голів Верховного суду і кавалерів вищих державних нагород. У четвер близько 15:30 за місцевим часом Трамп і обраний віцепрезидент Майкл Пенс вшанують пам’ять полеглих. Як підкреслили в інавгураційній комітеті, знаки поваги збройним силам США передбачені практично в кожному інавгураційній заході, що відображає шанобливе ставлення до них обраного президента.

Трамп вимагає дійства не для зірок, а для народу

Через півгодини обраний глава держави перебереться на інший берег річки Потомак до меморіалу президента Авраама Лінкольна, у ступенів якого на Національної алеї буде організовано святковий концерт з вільним входом. Квитки потрібні тільки на спеціально відведені місця з найбільш зручним оглядом. Трамп звернеться до глядачів з промовою.

Як звертають увагу багато ЗМІ, в цей раз не очікується виступи голлівудських зірок і знаменитостей першої величини, багато з яких публічно критикували Трампа. Портал VOX стверджує, що його прихильники намагалися залучити до участі в церемонії відомих виконавців, наприклад, Мобі і Селін Діон, але багато відмовляли. Найбільш помітні імена в списку учасниківрокгрупа «3 Doors Down«, музиканти «The Piano Guys«, кантрізірки Тобі Кіт і Лі Грінвуд, актор і лауреат премій «Оскар» Джон Войт.

Сам же Трамп коментував це в тому дусі, що церемонія не навколо знаменитостей, а для народу, написавши у своєму Twitter : «Так звані знаменитості категорії» А «хочуть отримати квитки на інавгурацію, але подивіться, що вони зробили для Хілларінічого. Мені потрібен народ! «. (Ймовірно, мається на увазі, що підтримка багатьох знаменитостей не допомогла Клінтон здобути перемогу, а значить, їх політичні уподобання розійшлися з поглядами рядових американців, які обрали Трампаприм. «РГ«). До речі, відсутність підтримки знаменитостей не заважало Трампу в ході передвиборної кампанії збирати натовпи з десятків тисяч осіб на запальних шоувиступах по всій країні.