10 видів риби, яку краще не вживати

Вибираючи продукти в магазині, ми намагаємося піклується про те, щоб вони приносили користь нам і нашим рідним. Багато хто вважає рибу корисним продуктом. Це дійсно так, але далеко не завжди. На жаль, не всі знають, що деякі види риби можуть принести більше шкоди, ніж користі. Сьогодні моря настільки забруднені, що певні види риби, вбираючи ці забруднення, стають небезпечними для здоров’я людини.

В деякій рибі знаходять метали, промислові хімікати, пестициди і паразитів, які можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Крім того, небезпечно купувати і хорошу рибу, яка неправильно зберігалася. Однак деякі види риб краще взагалі занести в чорний список і ніколи не купувати.

При покупці завжди уточнюйте країну, з якої поставляється риба, в яких умовах її вирощували (ферма або природні водойми, закрите або відкрите простір) і яким способом її зловили. Від усіх цих факторів залежить чистота і якість продукту. Ніколи не купуйте підозріло дешеву рибу і завжди звертайте увагу на термін придатності.

Ось 10 видів риби, яку краще взагалі не вживати.

1. Дикий морський окунь

1_result

Рибу цю виловлюють в певних країнах, де вода далеко не завжди чиста. Наприклад, для морського окуня з Чилі характерний високий вміст ртуті, яка здатна викликати важкі ураження центральної нервової системи людини. Не варто також купувати окуня, виловленого на островах Крозе, Принца Едварда. Можна без побоювання вживати тільки морського окуня, виловленого біля Фолклендських островів, Маккуорі, узбережжя Аргентини або у віддалених антарктичних водах. Обов’язково вимагайте сертифікат.

2. Кафельников

2_result

Кафельников також відрізняється високим вмістом ртуті в м’ясі, тому її краще взагалі не вживати. Крім того, цю рибу часто виловлюють з порушенням норм видобутку, через що є ризик купити зіпсовану або заражену рибу. Найменш безпечний Кафельников — тільки виловлений в середній Атлантиці.

3. Атлантичний большеголов

3_result

Ця дивовижна риба може жити до 100 років, проте через браконьєрство її кількість в водах світу обмежена. Так як риба живе дуже довго, то і токсичних відходів з океану вона також «вбирає» досить багато, тому краще її не їсти.

4. Акула

4_result

Багато дрібних риби і молюски накопичують у своїх тканинах сполуки ртуті, яка в складі опадів потрапляє в воду. Не дивно, що багато хижаки, які харчуються цими рибами і молюсками, також накопичують ртуть. У деяких хижаків її вміст досягає максимального рівня.Особливо це правило стосується акул.

5. Королівська макрель

5_result

Багато хто вважає, що макрель корисна, якщо вона вирощена на волі. Під сумнів це твердження ставить той факт, що вона точно так само накопичує ртуть із забрудненої промисловими викидами атмосфери. Тому дітям, жінкам, і особливо вагітним, її взагалі вживати не можна, а чоловікам — не більше 1 порції в місяць. Найбезпечніша макрель — атлантична.

6. Риба-меч

6_result

Цю рибу подають в багатьох дорогих ресторанах, а шеф-кухаря люблять створювати з неї незвичайні страви, адже в ній майже немає кісток. Виловлена ​​в океані, вона дійсно корисна і смачна, її навіть їдять сирою під лимонним соусом. Однак головна небезпека для споживачів в тому, що риба ця дуже дорога. Щоб знизити ціну і збільшити заробіток, деякі продавці збувають під виглядом риби-меч інші схожі за смаком види риб, наприклад, поломбо з сімейства акулячих. Ці «близнюки» і становлять небезпеку, так як виловлюються в більш забруднених водах і також містити ртуть.

7. Рувета

7_result

Цю рибу часто називають «білим тунцем». Вона дуже смачна, але якщо її з’їсти занадто багато, то людина отримає неконтрольовану діарею. Справа в тому, що в м’ясі рувети міститься гемпілотоксін — воскової ефір, що надає рибі маслянистий смак. Він не перетравлюється шлунком людини, тому викликає проблеми з травленням.

8. Блакитний тунець

8_result

Майже всі види тунця містять невеликі дози ртуті. А ще споживання блакитного тунця шкодить навколишньому середовищу, адже через високий попит на цю рибу особини часто відловлюються до настання репродуктивного віку.

9. Червоний луціан

9_result

Сьогодні ця риба на межі зникнення через надмірне вилову. Популярність риби досить велика, тому під її виглядом часто продають більш дешеву і доступну рибу. Замість нього часто видають тилапию і того ж морського окуня, а сам луціан часто з’являється на наших прилавках вже простроченим і з порушенням умов зберігання.

10. Магазинні суші

10_resultПам’ятайте, що магазинні суші можуть бути небезпечні для здоров’я. Якщо в ресторані ви можете відразу поскаржитися на неякісний продукт, але в магазині це зробити складніше, тому саме для такого виду продажів часто використовують не дуже якісну рибу. Крім того, рибу для таких суші обробляють різними хімічними речовинами, щоб продовжити їх термін зберігання і надати більш привабливий вигляд. Наприклад, тунець, оброблений монооксидом вуглецю, знаходить апетитний червоний колір і зберігатися буде довше. Пам’ятайте, що занадто яскравий червоний колір риби — заслуга шкідливої ​​хімії.