Ці солодощі найкорисніші — не перетворюються в жир і не підвищують глюкозу в крові

У нормі вуглеводи повинні забезпечувати 50-60% калорійності їжі.Виключити їх з дієти не можна, а вони все-таки «винні» в накопиченні надлишкової маси. Очевидно, слід шукати якісь шляхи, які дозволять, не виключаючи вуглеводи з їжі, обмежити їх перетворення в жир.

• Нектар агави в 1,5 рази солодше цукру. Хоча вважається більш корисним, ніж цукор, потрібно враховувати, що на 90% — це фруктоза.

• Мальтоза (солодовий цукор) міститься в пророслих зернах злаків, пиві і квасі, меді, солоді, патоці і хлібобулочних і кондитерських виробах, виготовлених з додаванням патоки. За калорійністю вона майже дорівнює глюкози і фруктози, але в невеликих кількостях ніяк не впливає на рівень цукру в крові.

• Лактоза (молочний цукор) міститься у всіх молочних продуктах, крім сиру і сиру. Лактоза розщеплюється в шлунково-кишковому тракті до глюкози і галактози під дією ферменту лактази. Дефіцит цього ферменту у деяких людей призводить до непереносимості молока.Нерозщеплені лактоза служить хорошим живильною речовиною для кишкової мікрофлори.При цьому можливо рясне газоутворення, живіт «здуває». У кисломолочних продуктах більша частина лактози зброджено до молочної кислоти, тому люди з лактазной недостатністю можуть переносити кисломолочні продукти без неприємних наслідків. Крім того, молочнокислі бактерії в кисломолочних продуктах пригнічують діяльність кишкової мікрофлори і знижують несприятливі дії лактози. Вміст лактози в коров’ячому молоці становить 4,7%, в сирі — від 1,8% до 2,8%, в сметані — від 2,6 до 3,1%, в кефірі — від 3,8 до 5,1% , в йогуртах — близько 3%.

34• Сорбіт — натуральний підсолоджувач, що міститься в багатьох фруктах. Він в 2-3 рази менш солодкий, ніж цукор, не впливає на рівень глюкози в крові, калорійний і має послаблюючу дію.

• Ксиліт отримують з рослин. Він не впливає на рівень глюкози в крові, солодше сорбіту в 2 рази, не викликає карієсу, але калорійний і проносить. • Аспартам — замінник цукру (в 200 разів солодше його) в дієтичних напоях. Калорій в ньому немає, проте аспартам категорично не переносить будь-якого нагрівання і стає токсичним.35

• Галактоза в продуктах у вільному вигляді не зустрічається. Вона утворює дисахарид з глюкозою — лактозу (молочний цукор) — основний вуглевод молока і молочних продуктів.