П’ять перших можливих ознак онкологічного захворювання

Питання захворюваності на рак залишається одним з найбільш злободенних для жителів нашої країни.

Статистика стверджує, що практично кожен 50-й українець живе з цим страшним діагнозом. І живе, зі зрозумілих причин, не довго — адже в нашій країні, на жаль, онкологічні захворювання діагностуються в більшості випадків вже на пізніх стадіях. Шкода, але рання діагностика раку так і не стала популярною для українців — а для багатьох таке обстеження просто недозволена «розкіш». Але все ж варто якось переглянути свій бюджет, відмовитися від чогось заради ранньої діагностики. У будь-якому випадку — потрібно бути гранично уважним до свого організму — звертати увагу на ті сигнали, які він нам посилає.

Варто знати, що підступний рак може виникнути в різних органах і тканинах і його ознаки можуть бути дуже різними. При цьому є ряд загальних симптомів, які характерні для будь-якої локалізації раку. Само собою зрозуміло — вони можуть виявитися ознаками та інших захворювань, які не мають ніякого відношення до раку. І ніхто не закликає тільки на їх підставі ставити самому собі діагноз. Але все ж, є шанс, що хтось задумається, звернеться до лікаря і зупинить рак на самому початку.

Отже, загальновідомо, що біль з’являється вже на пізніх стадіях раку, коли порушені нервові закінчення. А на самому початку розвитку пухлини людина може відзначити якісь «ненормальні» відчуття, які скоріше можна назвати «хворобливістю». Кого-то починає мучити біль, хтось відчуває чужорідне тіло або дискомфорт в певному органі. Особливо варто насторожитися, якщо такі неприємні відчуття виникають в голові — пам’ятайте: пухлини мозку швидко ростуть. Насторожити вас повинні постійні запаморочення, втрата свідомості, судомний синдром. Знайте: головний мозок — це улюблене місце нових метастазів.

Варто почати турбуватися при безпричинному зниженні ваги — онкологи вважають цей симптом найбільш раннім ознакою раку. У цей період пухлина викликає порушення нормальних метаболічних процесів.

Ще один тривожний «дзвіночок» — постійна слабкість. Це пояснюється так: ракова пухлина виділяє в кров продукти своєї життєдіяльності, а це викликає ознаки інтоксикації організму — нудоту, наростаючу слабкість. А ще пухлину на ранніх стадіях захворювання проростає в дрібні кровоносні судини і викликає анемію, яка в свою чергу стає причиною слабкості.

Також вас повинні насторожити підвищена температура без всяких причин, змінилося стан шкіри і волосся — пухлина порушує нормальні обмінні процеси в організмі і при деяких різновидах раку шкіра може ставати темної, при раку печінки — жовтою, а при раку щитовидки — різко починають випадати волосся і ламатися нігті. Одним словом, не економте на собі і на своє здоров’я — обов’язково вирушайте до лікарів, як би ви їх і не недолюблювали — це не привід байдуже ставитися до самого себе. Ви ж у себе один такий (така!).