Не тільки риба фугу. 12 «отруйних» продуктів на вашому столі

Людина — єдина істота на землі, яке може піддати себе смертельному ризику тільки заради забави або задоволення. Ми навіть з їжі робимо небезпечний атракціон, взяти хоч рибу фугу , якої, як відомо, можна на смерть отруїтися: її і забороняли, і лякали статистикою, але японці, як і численні туристи, продовжують «лоскотати собі нерви».

Втім, необов’язково ганятися за екзотикою, щоб зіграти в кулінарну «російську рулетку». Ці продукти знайомі вам не з чуток, але знали ви, що вони можуть бути отруйні?

1. Сирі горіхи кеш’ю

2_result

Отрута: алергічний токсин урушіол , який також міститься в отруйному плющі

Як діє : викликає надзвичайно болючу висип на шкірі

Цікавий факт: «сирі кешью» в супермаркетах, насправді, оброблені гарячою парою, що вбиває їдка речовина. Але, купуючи, вибирайте тільки цілі: засохлі і зморщені вже непридатні в їжу.

2. Картопля і помідори

Отрута: соланін

У бульбах картоплі міститься в малій кількості (до 0,05%), але в позеленіли і пророслих картоплинах його рівень значно підвищується. Максимальної концентрації досягає в паростках і під шкіркою.

3_resultНебезпечний соланін також містять незрілі зелені помідори . Рівень токсину знижується, коли плоди починають світлішати, стаючи білими або злегка рожевими — тоді їх вже сміливо можна маринувати і солити.

4_result

Як діє: збуджує, а потім пригнічує нервову систему, порушує травлення. Втім, сильне отруєння настає лише тоді, коли з’їсти кілька кілограмів зелених помідорів або нечищеній сирої картоплі.

Симптоми: головний біль, слабкість, сплутаність свідомості, діарея і блювота, у важких випадках — судоми і кома

3. Фермерський лосось

5_result

Отрута: 13 різних токсичних речовин, в тому числі поліхлоровані дифеніли , які відносять до групи стійких органічних забруднювачів. Одне дослідження виявило, що в штучно вирощеному лососеві їх рівні вище, ніж в дикому.

Як діє: пригнічує імунітет, вражає шкіру, печінку, нирки, нервову систему і навіть провокує розвиток раку. А найгірше те, що ці речовини призводять до мутацій, позначаючись на здоров’я нащадків.

Це потрібно знати: якщо є фермерський лосось не більш як 2-х разів на місяць, це не зашкодить здоров’ю. Але якщо не хочете ризикувати, то краще перейти на дикий лосось.

4. Листя ревеню

6_result

Отрута: щавлева кислота

Як діє: утворює згубні кристалічні відкладення в нирках

Симптоми: утруднене дихання, нудота, діарея, біль в очах, печіння в роті і в горлі, червоний відтінок сечі

5. Абсент

7_result

Отрута: токсичний для людини туйон , велика кількість якого містять ефірні масла гіркого полину — найважливішого компонента цього алкогольного напою

Як діє: розсіює увагу, а в великих дозах викликає м’язові спазми і судоми і надає згубний ефект на клітини головного мозку, нирок і печінки

Цікавий факт: те, що туйон викликає галюцинації, так і не доведено (хоча багато джерел продовжують це стверджувати), а звикання до абсенту шкідливо не стільки через отруту, скільки через спирт

6. Бузина

8_result

Отрута: ціанід , що міститься в листі, стеблах і насінні

Як діє: якщо вжити недозрілі або неправильно приготовані ягоди, то можна отримати сильну діарею і навіть судоми

Симптоми: вже через кілька хвилин може з’явитися головний біль, запаморочення, сонливість, знижений тиск, нудота і задишка

7. Карамболь

9_result

Отрута: нейротоксин, який можуть відфільтрувати тільки абсолютно здорові нирки

Як діє: вражає мозок і нервову систему, причому людина з проблемними нирками отруїться вже від 100 мл соку карамболи

Симптоми: безсоння, напади гикавки, блювота, оніміння, м’язові судоми, слабкість і розгубленість

8. Фруктові кісточки

10_result

Отрута: синильна кислота , яка присутня в вишневих / черешневих, абрикосових і персикових кісточках, а також в яблучних насінні

Як діє: викликає кисневе голодування тканин, порушуючи функції центральної нервової системи

Симптоми: в результаті гострого отруєння частішає дихання, розвивається задишка, тиск підвищується, а серцевий ритм сповільнюється. Правда, щоб так сильно отруїтися, потрібно поїдати м’якоть цих кісточок склянками

9. Мускатний горіх

11_result

Отрута: миристицин — психотропну речовину, що знижує здатність клітин мозку до передачі нервових сигналів і викликає неприємні галюцинації

Як діє: вживання у великих дозах призводить до сильного серцебиття, спазмів і конвульсій, зневоднення і смерті. Причому епілепсія може початися вже після 5,6 грамів, а один цілком з’їдений горіх викликає почуття приреченості і психоз.

Симптоми: схвильованість, суперечливість, головні болі, нудота і запаморочення, сухість у роті, почервоніння очей і розлад пам’яті

10. Сирий (непастеризований) мед

12_result

Отрута: андромедотоксин , що міститься в квітковому нектарі вересових рослин

Як діє: порушує роботу клітинних рецепторів, спочатку збуджуючи, а потім пригнічуючи центральну нервову систему, що може закінчитися смертю

Симптоми: запаморочення, слабкість, підвищена пітливість, нудота і блювота. Через мед в організм людини потрапляє не так багато токсину, так що симптоми зазвичай проходять протягом доби. Але все одно, поїдати сирої мед столовими ложками — погана ідея.

11. Тунець

13_result

Отрута: ртуть , яку деякі види риб і молюсків накопичують в своєму організмі

Як діє: це надзвичайно небезпечна хімічна речовина і його сполуки вражають шлунково-кишковий тракт, нирки, печінку і нервову систему. А ще ртуть навіть в невеликих кількостях набуває особливої загрози для розвитку дитини, тому вагітним жінкам, годуючим матерям і дітям краще зовсім відмовитися від тунця.

Це потрібно знати: теплова обробка продукту не знищує ртуть. У Бразилії, Китаї, Канаді та деяких інших країнах серед груп населення, які живуть риболовлею, до 17 дітей на 1 тис страждають від розумових розладів.

12. Попкорн для мікрохвильової печі

14_result

Отрута: діацетил , який міститься в ароматизаторах, які надають попкорну смак масла

Як діє: під впливом мікрохвиль вивільняє токсичні пари, що порушують роботу легенів

Це потрібно знати: в основному на небезпеку наражаються працівники фабрик-виробників, але отруїтися можна і вдома, якщо часто захоплюватися попкорном і постійно вдихати пару при відкритті готового пакета. Поки що відомий один випадок, коли людина зіпсував собі легкі, пожираючи будинку попкорн — правда, він готував його двічі в день протягом 10 років!