Найкращий овоч проти раку

Помідори можуть стати ефективним способом боротьби з раком простати, як з’ясували вчені. Виявляється, що містяться в приготованих томатах поживні речовини уповільнюють і навіть вбивають ракові клітини.

zdorovia.com.ua


Вчені з Університету Портсмута перевірили корисні властивості лікопіну – каротиноїдні пігменту, що міститься в помідорах. Дослідників цікавило, яким чином лікопін впливає на простий механізм, за допомогою якого ракові клітини проникають в кровотік людини, щоб рости і поширюватися по всьому організму. Дане відкриття може бути покладено в основу нових методів лікування раку простати.

Лікопін і забезпечує шкірку помідорів насиченим червоним кольором. З’ясувалося, що ця речовина впливає на здатності пухлин рости і розмножуватися. Поки що дані спостереження здійснювалися в лабораторних умовах, але тепер вчені планує в самий найближчий час перевірити вплив лікопіну на пацієнтів, що проходять через лікування раку простати. Це найпоширеніший серед чоловіків тип онкологічних захворювань.

Дана речовина присутня в багатьох червоних фруктах і овочах, але найбільша його концентрація спостерігається в помідорах. Крім того, саме при переробці томатів (наприклад, при їх готуванні за допомогою будь-якого рослинного масла) лікопін набуває максимальної біологічну активність.

Але вже зараз вчені переконані, що за допомогою даної речовини можливо впливати на механізми росту раку. Для цього навіть не знадобитися якихось особливих ліків на основі лікопіну. Досить буде регулярно вживати помідори, які пройшли обробку на кухні.