За нігтям розпізнавали проблеми зі здоров’ям ще в давнину — пора навчитися вам

За нігтям розпізнавали проблеми зі здоров’ям ще в давнину. Тоді ж кожен з них пов’язували з певним органом.

У нормі нігті повинні бути рівними, з гладкою поверхнею і здорового рожевого кольору. Крім того, вони можуть злегка блищати. Якщо відзначається якесь порушення життєдіяльності організму, яке навіть ще не відчувається, нігті починають змінюватися. І по ним можна заздалегідь зорієнтуватися і вчасно почати лікування, поки воно не стало витратним і тривалим. Лікарі вже давно встановили залежність між станом нігтів і здоров’ям людини. На цю тему було проведено далеко не одне дослідження. І сьогодні медики на час прийому не ігнорують візуальний огляд рук пацієнта.

Органи і нігті

Кожен ніготь «відповідає» за свій орган. І знаючи, який з них до якого відноситься, можна розпізнати, до якого лікаря треба йти, якщо щось пішло не так. Так, наприклад, великий палець традиційно пов’язують з легкими. Відповідно, якщо щось змінюється в його структурі або формі, слід відвідати терапевта або пульмонолога. На частку вказівного пальця доводиться «дружба» з товстим кишечником. Якщо на цьому пальці зменшується біла лунка в підставі, слід перевіритися у гастроентеролога. Адже проблеми можуть бути як з самим кишечником, так і з печінкою, підшлунковою.

Середній палець руки тісно пов’язаний з тонкою системою судин організму, т. Е. З венами, артеріями і капілярами. Нерідко проблеми з нігтями на цьому пальці можуть сигналізувати про початок атеросклерозі. На частку безіменного пальця доводиться величезна кількість захворювань, що включають в себе проблеми в роботі ендокринної системи та імунітету, а також деяких залоз внутрішньої секреції.

Мізинець відповідає за серце і стан тонкого кишечника. Якщо пропадає лунка на ньому, варто перевіритися на гіпертонію, порушення ритму серця і збої в роботі тонкого кишечника.При цьому важливо розуміти, що такі зміни інформативні тільки для тих, хто старше 30 років, до цього віку зникнення лунок з нігтів з захворюваннями не пов’язано.

Мінливий зовнішній вигляд

Якщо ситуація погіршується, якість нігтьової пластини стрімко погіршується. Так, наприклад, нерідко патологією називають появу поперечних борозен на нігтях. Як правило, вони супроводжуються уповільненням зростання нігтя. Причини такого дефекту досить серйозні і важкі. Так, патологія може проявлятися внаслідок отруєнь, важких захворювань, активного захоплення дієтхарчування, перенесених оперативних втручань і душевних потрясінь. При підвищеному тиску борозенки будуть розміщуватися ближче до країв нігтя. Якщо борозни виділяються відчутно і досить помітні, то лікарі можуть запідозрити проблеми з кишечником і нестача вітаміну В12.

Наявність білих плям на нігтях вказує на внутрішні проблеми в тілі людини. Такими можуть бути недокрів’я, збої в роботі печінки або нирок, лихоманка (підвищення температури тіла).Крім того, такі плями нерідко виявляються в період гормональної перебудови організму.Тому вони нерідко зустрічаються в юності і в старості.

Коли нігті починають ламатися, причин може бути кілька. Одна з них — збої у виробленні кератину. Дана речовина являє собою білок і є засобом, який забезпечує надійний покрив нігтя і захищає його. Причинами збою в нормальному процесі вироблення такого засобу є механічні травми і нестача вітамінів і мікроелементів, особливо вітамінів А, Е, С і В, кальцію, заліза, йоду і фтору. Також нігті сприйнятливі до впливу на них хімічних речовин, наприклад, лужних розчинів, агресивних засобів для чищення, не самих якісних рідин для зняття лаку.Адже структура нігтя пориста, тому він легко вбирає в себе все, що на нього потрапляє. Якщо впливати на нього засобами типу ацетону, можна викликати підвищену сухість і навіть розтріскування пластинки. У такій ситуації захиститися від ламкості нігтів можна, використовуючи рукавички, а також вибирати засоби для зняття лаку, що містять масло. Вони також дозволять попередити розшарування нігтя і лущення шкіри навколо нього.

Ворожіння за формою

Форма нігтя також може сказати лікареві про що. Опукла пластина вказує на серйозні і помітні зміни, що відбуваються в тілі людини. Як правило, кажуть, що форма нігтя стає все більше схожою на скло кишенькового годинника. Правда, варто розуміти, що якщо нігті такими були завжди або відзначаються подібності з нігтьовими пластинами найближчих родичів, то це не патологія, а просто генетична особливість. Якщо проблема утворилася раптом, то варто звернутися до кардіолога, адже це може сигналізувати про важких патологіях роботи серця. Нерідко подібна проблема вказує і на порушення кровообігу.

Якщо ніготь плоский і короткий, необхідно перевірити роботу серця, при перетворенні нігтів в трикутники слід замислитися над відвідуванням ортопеда або хірурга, т. К. Така патологія вказує на проблеми з хребтом.

Варто дуже уважно ставитися до себе. Адже здоров’я — це єдина цінність, яка є у людини. І без нього жити повноцінно і радіти життю важко. Достатньо всього лише періодично оглядати руки і відвідувати лікаря, якщо щось бентежить, щоб вчасно виявити проблему і вирішити її своєчасно.