Який термометр купити? Ртутний, електронний, інфрачервоний

Я давно вже хотів написати оглядову статтю по медичним термометрам . Коли в родині з’являється дитина, відразу постає питання: які термометры краще купити ? Вони бувають всякі: класичні скляні ртутні, скляні, але без ртуті, електронні контактні, електронні безконтактні інфрачервоні … У нас були всякі, всього — п’ять штук. Хотілося б написати короткий відгук про кожен вид термометрів, описати їх переваги і недоліки, можливо, це допоможе вам зробити правильний вибір.

Для початку хочу показати той арсенал, яким ми самі намагалися користуватися, коли у нас з’явилася дитина. Деякі ми використовуємо досі, інші вже давно покладені на полицю:

які бувають термометри

Кожен з них на нашу думку має і переваги і недоліки. Деякі не виправдали наших надій, оскільки в реальному житті повели себе зовсім не так, як показують у рекламі. Давайте подивимося на кожен, розглянемо всі «за» і «проти», а вже ви самі вирішите, що для вас важливо, критично, а на що можна закрити очі.

Скляний ртутний термометр

скляний ртутний термометр. класика

Така штуковина, напевно, знайома кожному. Адже раніше років 20 — 30 -40 тому інших варіантів просто не було. Кожен раз, коли ми починали «шморгає носом» нам в першу чергу ставили ось такий градусник. Просто дивно, але за десятиліття він абсолютно не змінився зовні. Так що, кожен раз ставлячи собі градусник під пахву ми ніби повертаємося в наше далеке дитинство.

На жаль зараз вони стали великою рідкістю і неможливо просто так піти в аптеку і купити ртутний термометр. Їх просто немає, а ті, що залишилися в деяких сім’ях, бережуть як зіницю ока, оскільки це найточніший, надійний і авторитетний температурний вимірювач, особливо якщо він був виготовлений ще за часів СРСР, коли подібна продукція проходила ретельний контроль.

Це зараз можна запросто купити градусник, який показує температуру на два, три, а то і більше градусів. Ми одного разу вже купили такий для вимірювання температури води у ванні для купання дитини і мало не зварили його в 41-градусній воді, хоча термометр показував 37 ( прочитати про це докладніше ).

Причиною відсутності в продажу ртутних термометрів — їх велика небезпека для здоров’я. В принципі, поки він цілий — він відмінний інструмент. Але варто розбити його з необережності і ви будете мати величезні проблеми.

Ртуть — це метал, який плавиться при кімнатній температурі. Саме такий розплавлений метал і знаходиться всередині градусника. Якщо його звільнити, він у вигляді маленьких кульок розбіжиться по всій кімнаті. Дивились фільм «Термінатор — 2»? Там у фіналі є схожа сцена.

Найдрібніші кульки рідкої ртуті можуть розповзаються по щілинах в паркеті, потрапляють під плінтус, в стики лінолеуму, а якщо вони потраплять в ворс килима, то справа буде зовсім погано.

Але головна небезпека полягає в тому, що при температурі +18 градусів рідка ртуть починає кипіти і випаровуватися. Тобто повітря у вашій квартирі стає смертельно небезпечним, і це не просто гучні слова.

Якщо ви розіб’єте ртутний термометр, рекомендується терміново звернутися в МНС. Вони знають, як діяти в подібних ситуаціях. Але не варто вважати, що проблема вирішиться сама собою і ви будете жити як раніше. Немає ніякої гарантії, що фахівці МНС зможуть зібрати ВРЮ розлиту ртуть (вони ж теж люди, у них робочий день вже закінчився, і за великим рахунком, як це не цинічно прозвучить, їм глибоко наплювати на вас). Більш того, вони взагалі можуть підняти вас на сміх, порадивши просто «підтерти ртуть серветкою».

Так що вважайте, про розбитий градусник розділить ваше життя на «до» і «після». Ви до останнього дня життя в цій квартирі не будете впевнені, що десь не залишився неприбраний блискучу кульку, який труїть всю вашу сім’ю токсичними випарами.

А тепер уявіть собі таку ситуацію: ваша дитина вже підріс і випадково цокнули градусник. Знаючи, що за це його по голівці не погладять, він просто запихає розбитий ртутний термометр куди-небудь подалі, наприклад, закидає за шафу. Про наслідки не пишу — самі, напевно, здогадуєтеся.

Таким чином, ртутний термометр — це бомба уповільненої дії. Коли нашому Маріку виповнилося півтора рочки, і він почав жваво цікавитися, що це таке йому тицяють під пахву, ми вирішили пошукати альтернативу старого перевіреного часом ртутному термометру, залишивши його лише для особливих випадків.

Електронні контактні термометри

електронні контактні термометри

Спочатку ми спробували використовувати так звані електронні контактні термометри . На фотографії вище видно обидва варіанти, які у нас є і зараз. Верхній — виробництва американської фірми Амрус Інтерпрайзіс, ЛТД. Правда, швидше за все це просто якесь спільне виробництво.

Коли ми його купили, то довго не могли зрозуміти, чому він показує температуру набагато нижче реальної. Адже як було сказано в рекламі:

  • включите градусник,
  • поставте його під пахву,
  • через кілька секунд він запищите,
  • витягніть градусник і дивіться температуру на дисплеї.

На жаль нічого схожого на реальну температуру він не показував. Коли і він почав виписувати подібні вензелі, у нас зародився сумнів в тому, що ми неправильно ними користуємося.