Вчені виявили рибу, що вміє ходити

Вчені з Технологічного інституту Нью-Джерсі відкрили новий вид риби, яка може пересуватися сушею, використовуючи в ролі ніг свої плавники.

Група американських вчених на чолі з Бруком Флеммінгом виявила в північному Таїланді рибу Cryptotora thamicola, яка отримала назву «печерний ангел». Як повідомляють дослідники, вона використовує грудні і черевні плавники для того, щоб підніматися вгору скелями, причому як в воді, так і на суші.

Вчені зазначають, що риби, що мають плавники-«ноги» були знайдені і раніше, але, на відміну від Cryptotora thamicola, вони могли «ходити» по дну тільки у водному середовищі, здатному підтримувати їхнє тіло. Cryptotora thamicola відноситься до так званих двояко дихаючихриб, які мають як жаберний, так і легеневий подих: плавальний міхур пристосований для дихання атмосферним повітрям і використовується в ролі легких.

Дане дослідження допоможе в майбутньому зрозуміти, яким чином видозмінювалися кінцівки перших наземних тварин, що дозволили їм згодом пересуватися землею.

З результатами дослідження можна ознайомитися в журналі Scientific Reports.