Названо головні «винуватці» появи каменів у нирках

Виявляється, малорухливий спосіб життя і зайві кілограми можуть стати «винуватцями» появи каменів у нирках.

Дослідники зі Школи медицини при Вашингтонському університеті протягом 13 років вивчали дані про здоров’я більше 84,2 тисячі жінок в постменопаузі, звертаючи особливу увагу на харчовий раціон і спосіб життя. За їхніми даними, регулярна фізична активність зменшує ймовірність утворення каменів в нирках на 31 відсоток. У свою чергу, вживання понад 2,2 тисячі калорій в день збільшує той же самий ризик на 42 відсотки. При цьому зайву вагу і ожиріння також визнані небезпечними факторами.

Достатньо всього трьох годин прогулянок на тиждень, а при бігу підтюпцем вистачить всього однієї години, щоб знизити ризик виникнення каменів у нирках на 31%. Той же ефект досягається, якщо по чотири години на день займатися роботою в саду. Автор дослідження відзначив, що навіть мала кількість вправ дає сприятливий ефект. При цьому інтенсивність вправ не має особливого значення, тому не варто влаштовувати марафони. З’ясувалося, що, наприклад, кожні 60 хвилин прогулянкової ходьби в тиждень на 0,5% зменшують швидкість зниження ниркової функції в рік.

Ще один важливий фактор — раціон харчування. Знизивши споживання калорійної їжі, можна знизити і ризик виникнення захворювань нирок, впевнені фахівці. Один з лікарів, що займаються цією проблемою, Джон Ліске, який працює в клініці Мейо в Рочестері, додав, що при цьому бажано збільшити кількість споживаної рідини, не перевищувати рівень дієтичного кальцію, нормалізувати білок і знизити споживання натрію, якого багато в кухонної солі.

Для довідки: сечокам’яна хвороба — це одне з найбільш поширених захворювань нирок і сечовивідних шляхів, яке характеризується утворенням в нирках і сечовивідних шляхах каменів (конкрементів). Камені в нирках утворюються за рахунок кристалізації і осадження солей з сечі. Камені в нирках можуть бути самих різних розмірів (від декількох міліметрів (пісок в нирках) до декількох сантиметрів) і форм (плоскі, круглі, незграбні). Захворюваність на сечокам’яну хворобу в світі, в середньому, становить від 0,5 до 5,3% серед дорослого населення і становить більше 1/3 від усіх захворювань сечовивідних шляхів.

Як правило, хвороба нирок не залишається непоміченою і супроводжується тупим болем в області попереку. Однак слід зауважити, що в деяких випадках знаходження каменів в нирках може виявитися потайним і виявити таку проблему можна лише при дослідженні на підозру наявності інших хвороб.

Симптоми: * Болі в попереку. * Ниркова колька. * Сильні позиви до сечовипускання, часте сечовипускання. * Паління або біль при сечовипусканні. * Наявність крові в сечі: може з’явитися після сильного болю або після виснажливих фізичних навантажень. * Помутніння сечі. * Підвищення температури людського тіла до 38-40 градусів. * Високий тиск. * Набряки. * Нудота і блювання.

У разі виявлення у себе схожих симптомів — обов’язково зверніться до лікаря!