Названі продукти, які допоможуть знизити ризик підвищення артеріального тиску

Гіпертонію називають тихим вбивцею через невиражених симптомів. Високий кров’яний тиск збільшує ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності та захворювань нирок. Але це небезпечний стан можна запобігти за допомогою простих дієтичних змін, кажуть експерти

Три дієтолога з Університету Ньюкасла в Австралії розповіли як про продукти, які потрібно включити в меню при гіпертонії, так і про тих, що потрібно уникати або звести до мінімуму вживання.

ВІВСЯНІ ПЛАСТІВЦІ

Вчені провели аналіз п’яти дослідних випробувань, які перевіряють вплив вівса на систолічний артеріальний тиск (тиск, при якому серце качає кров) і діастолічний артеріальний тиск (коли серце розслаблюється) у 400 здорових дорослих.

Дослідники виявили, що при вживанні 60г геркулесу або 25г вівсяних висівок в день, систолічний артеріальний тиск знижується на 2,7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний — на 1,5 мм рт.ст.

Така кількість вівса або вівсяних висівок містить близько 4g певного типу волокна під назвою бета-глюкан. Кожен його додатковий грам здатний знизити діастолічний артеріальний тиск на 0,11 мм рт.ст. Експерти рекомендують щодня вживати вівсяний продукт в кількості 30 г для дорослих чоловіків і 25г для жінок.

БУРЯК

Буряк надзвичайно багата неорганічними нітратами, перетворюється на час травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довів, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск в середньому на 4,4 мм рт.ст. Однак в артеріальному тиску змін не виявлялося.

Але недавні випробування 68 дорослих учасників, які вже мають проблеми з тиском, показали зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску — на 7,7 мм рт.ст. і на 5,2 мм рт.ст.

ВІТАМІН С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в свіжих овочах і фруктах. Середня порція становить 10-40mg вітаміну С.

В огляді 29 досліджень дії вітаміну С випробовувані отримували 500 мг вітаміну С в день протягом восьми тижнів.

У всіх учасників відзначено зниження систолічного артеріального тиску в середньому на 3,84 мм ртутного стовпа і 1,48 мм рт.ст. діастолічного артеріального тиску. Але особам з підвищеним ризиком утворення ниркових каменів експерти радять бути обережними при прийомі вітаміну С.

КУХОННА СІЛЬ

Сіль або хлорид натрію використовується для збереження продуктів харчування і як підсилювач смаку вже не одне століття. Але надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску.

У процесі дослідження з’ясувалося, що зменшення солі в щоденному раціоні харчування на 4.4g може привести до зниження систолічного тиску на 4,2 мм рт.ст., а діастолічного на 2,1 мм рт. У гіпертоніків ці показники ще краще — 5,4 мм рт.ст. (Систолічний) і 2,8 мм рт.ст. (Діастолічний).

АЛКОГОЛЬ

Напої з алкоголем спочатку знижують тиск, але слідом підвищують його ще більше. Дуже часто це відбувається під час нічного сну, після вечірки або відразу після пробудження. Дослідники прийшли до висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вище, ніж у жінок.

КОФЕЇН

Кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чаї, коле і енергетичних напоях. Швидше за все можна спостерігати підвищення кров’яного тиску після випитої кави. Наприклад, в процесі п’яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт.ст. і 5,7 мм рт.ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.