Гормон щастя: 12 продуктів проти депресії

Всі ми, як і Бріджит Джонс, іноді любимо потроїтися на диванчику з відерцем шоколадного морозива і поплакати під сумний фільм. Їжа дійсно допомагає справитися з нудьгою — головне знати, що є і пам’ятати про фігуру. ELLE з’ясував, які продукти, крім шоколаду, допоможуть впоратися з депресією і не додадуть зайвих кілограм.

Броколі

Цей, настільки нелюбимий американськими дітьми, овоч, що містить денну норму фолієвої кислоти, яка входить у групу вітамінів B і відповідає за наше гарний настрій.

Помідори

Помідори містять амінокислоту фенілаланін, яка уповільнює розпад ендорфінів – гормонів, відповідальних за гарний настрій. Крім того, наявний у томатах холін знижує вміст холестерину в крові, підвищує імунні властивості організму і сприяє утворенню гемоглобіну.

Індичка

М’ясо індички містить велику кількість того ж фенілаланіну, що є і в помідорах. Ця амінокислота перетворюється в допамін – нейромедіатор, піднімає настрій і перешкоджає появі депресії. Останні дослідження показали, що дія фенілаланіну подібно до дії антидепресантів.

Курка

 

Філе курки багато триптофаном – амінокислотою, яка перетворюється в заспокійливу речовина серотонін. Правда, це стосується тільки відвареного або тушкованого м’яса – термообробка скорочує кількість корисних речовин.

Вино

Дослідження показують, що вино не тільки виводить токсини з організму, але і володіє антистресовим ефектом. Келихи червоного за вечерею буде достатньо, щоб зняти напругу і поліпшити настрій. Не дарма ж французи – великі поціновувачі вина вважаються однією з найбільш життєлюбних націй.

Зелений чай

Крім величезної кількості антиоксидантів у зеленому чаї міститься вітамін С, який скорочує кількість гормонів стресу в організмі.

Стручкова квасоля

Вживаючи її, ви збільшуєте вміст фолієвої кислоти, яка, в свою чергу, підвищує рівень серотоніну.

 

Зелений салат і листова зелень

Незамінні помічники в боротьбі з депресією. У листі зелені міститься амінокислота тирозин і ряд інших корисних речовин. Більшість продуктів зеленого кольору мають заспокійливий ефект, який ми зазвичай відчуваємо на лоні природи: сприяють гармонії, поліпшують водний баланс в організмі, приводить в норму артеріальний тиск, знімають емоційне напруження, лікують головний біль і розслаблюють в стресових ситуаціях.

Молоко

«Пийте діти молоко – будете здорові!» І щасливі. Молоко містить амінокислоту триптофан, яка потрібна мозку для утворення серотоніну – нейромедіатора, що надає заспокійливий ефект і піднімає настрій.

Цільнозерновий рис або паста

Складні вуглеводи, які містяться в цих продуктах, допомагають довше зберегти гарний настрій і підвищують рівень серотоніну.

Чорниця і моркву

Крім того, що чорниця і моркву корисні для зору, в них містяться антиоксиданти і аскорбінова кислота – стимулятори гарного настрою.