11 продуктів, які викликають сильну залежність

Кожен з нас від чогось залежить, і в більшій мірі це відноситься до їжі. Комусь немає життя без солодощів, а хтось не уявляє свого дня без трьох кухлів кави. Як то кажуть, все добре в міру і якщо ви стали помічати, що ваша залежність заважає вам жити, то наша вам порада – робіть рішучі дії по її усуненню. Адже ми люди, а не безвольні істоти, нездатні управляти своїми бажаннями!

Кава

Кавомани, задумайтеся! А чому ви все-таки п’єте каву? Вона дійсно покращує ваше самопочуття або це просто банальна звичка? Якщо без кави ви не можете жити з першої причини, то зведіть її вживання до мінімуму.

А ось якщо у вашому випадку вживання кави – це данина моді, то варто задуматися. Цей напій викликає звикання. А надмірне вживання кави не піде вам на користь. Замініть її на зелений чай. За смаком він нітрохи не поступається, та й бадьорить не менше. До речі, якщо ви звикли купувати каву в найближчій кав’ярні по шляху на роботу або після неї, то відмова від цієї залежності є ще й відмінним способом заощадити гроші.

Шоколад

Солодке – це справжнісінький наркотик. А лідирує в рейтингу саме шоколад! За плиткою шоколаду рука тягнеться в моменти смутку, стресу, депресії, нервового напруження. А таких моментів у сучасної людини дуже багато. Вам не здається ця закономірність дивною? Вся справа в тому, що шоколад, потрапляючи в організм людини, стимулює вироблення ендорфіну, який ще називають “гормон щастя”. Звідси і рефлекс. В сумні хвилини ви точно знаєте, що підніме вам настрій. Хоча шоколад не тільки піднімає настрій. Він ще й відкладається на боках, сприяє виникненню й інших неприємностей. Так що шукайте інші способи розслабитися!

Солодка газована вода

Систематичне вживання шипучих напоїв може не тільки викликати звикання, а й кардинально змінити обмін речовин. Причому, на думку медиків, достатньо всього один місяць кожен день пити “шипучку”, щоб змінити метаболізм в гіршу сторону.

Сир

Дивовижний факт: можна звикнути навіть до сиру! Особливо якщо мова йде про продукт твердих сортів. Це пов’язано з тим, що в сирі міститься казеїн, який деякі дослідники порівнюють з морфієм по впливу на організм людини. Сир розслабляє, піднімає настрій і заспокоює. І в помірних кількостях його дійсно можна і потрібно вживати, але потрібно знати міру.

Бургери

Бургери і хот-доги в будь-яких проявах не тільки швидко корегують фігуру, доповнюючи талію зайвими сантиметрами, а й впливають на обмін речовин і змінюють смакові переваги. Іноді, звичайно, можна себе побалувати такою шкодою, але перетворювати таке харчування в норму не варто. Пам’ятайте, що вам хочеться ці продукти не через їхній смак і користь, а через добавки, які викликають звикання.

Картопля фрі

Картопля фрі викликає сильне звикання, зокрема, тому, що в ній міститься акриламід. Цікаво, що цей продукт не дає почуття ситості. З’ївши порцію смаженої у фритюрі картоплі (як правило, дуже солоною), людині вже через 30-40 хвилин знову хочеться їсти. Це відбувається через те, що картопля фрі стимулює апетит.

Морозиво

Через високий вміст цукру і насичених жирів морозиво при регулярному вживанні не тільки додасть зайвих кілограмів, але і може перетворити людину на “вершкового наркомана”.

Печиво, солодка випічка

Зібрався з’їсти всього одне маленьке печиво з шоколадною крихтою, але в підсумку “знищив” майже півпачки. У такій ситуації напевно опинялися майже всі. І справа зовсім не в богатирському апетиті. Секрет солодкого печива, та й будь-який випічки з великим вмістом жиру і цукру точно такий же, як і у морозива.

Картопляні чіпси

Існує думка, що з’їсти одну “чіпсіну” неможливо. За першою неминуче піде друга, третя, не виключені також четверта і п’ята. Парадоксально, але факт: солоні шматочки картоплі будуть поїдати один за одним незалежно від того, чи відчуває людина почуття голоду. Цьому явищу вчені навіть дали назву – гедоністична гіперфагія (поїдання будь чого для задоволення, а не для насичення). На думку медиків, багато виробників додають в чіпси крім солі і спецій “тригери” – речовини, що стимулюють в мозку центр задоволення.

Копченості

На думку багатьох дієтологів, ковбаси та шинка відносяться до категорії сумнівних продуктів. Зрозуміти до кінця їх склад не представляється можливим. Але факт залишається фактом: натурального м’яса там мізерно мало. А ось добавок і консервантів хоч відбавляй. Саме ці речовини і викликають звикання. Їжа такого насиченого смаку добре запам’ятовується смаковими рецепторами людини. Їм абсолютно все одно, що це не особливо-то і природно. По можливості слід мінімізувати або й зовсім виключити ці продукти зі свого раціону. Ковбаси та шинка можуть провокувати набір зайвої ваги й призвести до проблем з серцево-судинною системою.

Піца

І нарешті, лідер рейтингу. Виявляється, жирна, солона і одночасно насичена рафінованими вуглеводами закуска сильніше шоколаду, чіпсів, картоплі фрі та бургерів стимулює зону задоволення.