Що не бажано вживати при застуді

Мало кому відомо про дієти при застуді і кашлі. Проте існує чималий список продуктів, вживання яких при застуді небажане, а також чимале значення має й кількість їжі, яку споживає хворий.

Табу на часте харчування. Годувати хворого — все одно що годувати хворобу. Цю закономірність помітили ще стародавні лікарі, які забороняли своїм хворим багато їсти. Цілком правильно вважаючи, що в іншому випадку вся енергія піде на перетравлювання їжі, а на боротьбу з хворобою сил ніяких не залишиться. І хвороба триватиме довше, що підвищує ймовірність ускладнень.

Звичайно ж, це зовсім не означає, що при застуді та грипі потрібно голодувати. Просто необхідно зменшити порції і вставати з-за столу з відчуттям легкості і невеликого голоду.

Гаряче питво. Як не дивно, але гарячі напої під час застуди небажані. Окріп подразнює слизову оболонку рота, і ви можете обпекти горло. Спочатку справді вам може здатися, що від гарячого чаю стало легше, але це лише тимчасове полегшення, яке змінюється погіршенням стану. Оскільки ж під час застуди та грипу рекомендується випивати багато рідини, то пийте напої теплими або лише трішки гарячими — комфортними для вашого горла і стравоходу.

Лимон та інші цитрусові. Краще під час застуди та грипу їх не вживати. Бо хоча в них і велика кількість вітаміну С, але водночас в цих фруктах також багато кислот, а віруси і бактерії непогано почуваються в кислому середовищі. Ось чому при застуді рекомендують пити мінеральну лужну воду.

Солодощі. В ласощах корисного мало. Лікарі-дієтологи радять зовсім виключити солодощі зі свого раціону харчування, тим більше при хворобі. Солодощі — це висококалорійне харчування, яке призводить до певного навантаження на організм. Крім цього, солодощі також пригнічують активність імунної системи. Так, американські вчені довели, що надмірне споживання цукру знижує функціональність лейкоцитів — імунних клітин, що захищають наш організм від патогенних збудників і будь-яких чужорідних агентів. Також при вживанні солодощів цукор частково осідає на стінках горла і ротової порожнини, що тільки сприяє розмноженню патогенних бактерій, посилюючи запальні процеси в ротоглотці.

Кава і алкоголь. Під час хвороби від них варто відмовитися, оскільки вони сприяють зневодненню організму, що неприпустимо при гострих респіраторних вірусних інфекціях.