Червоне м’ясо з деяких пір перестали перераховувати до корисних продуктів. Приводом до цього стала широка інформаційна хвиля, оповестившая весь світ про те, що червоне м’ясо є одним з головних винуватців раку товстої кишки.
Чому червоне м’ясо
Червоний колір м’яса (на відміну від білої грудки курки, наприклад) обумовлений тим, що ці тканини в силу фізіологічних причин отримують більше кисню. Звідси і більш висока концентрація корисних речовин. Однак червоне м’ясо – це той самий випадок, коли ліки в підвищеній дозі стає отрутою. І з-за того, що ми стали їсти більше м’яса, корисний продукт перетворився у шкідливий.
Ми стали їсти більше м’яса? Так, причому значно. За даними статистики, жителі так званих цивілізованих країн вживають в 2, а то і в 3 рази більше м’яса, ніж це було 30-40 років тому. І це організму зовсім не на користь.
Які норми?
Червоне м’ясо можна відносити до корисних продуктів тільки в тому випадку, якщо їсти його не частіше 2, максимум – трьох разів у тиждень. Чоловіча порція – 2оо р, жіноча – 120-170 р. Все, що понад цієї норми – собі на шкоду.
Яке червоне м’ясо краще
На смак і на колір, як говориться, товариша немає. І хтось віддає перевагу телятину, хтось- свинину, а для кого-то прийнятна тільки індичатина. Хто прав не з точки зору смакових рецепторів, а корисності для організму? Давайте дамо слово безпристрасним цифр.
Чим славиться свинина?
Калорійність — понад 140 ккал;
Білки – близько 20 м;
Жири – від 7 і вище;
Вода 72,4 г;
Зола 1,45 г
Вітаміни: майже всі вітаміни групи В. І в цьому свинина – безумовний чемпіон.
Мікроелементи: залізо, цинк.
Недолік: всі вищевказані цифри дані для молодої, тобто нежирної свинини. Стара свиня дає жирне м’ясо, яке не може бути корисним. Крім того, потрібно пам’ятати, що у свинині можуть бути дуже небезпечні для людини паразити. Тому погано просмажена свинина — дуже небезпечний продукт.
Що корисного в яловичині
Калорійність – від 190 ккал і вище;
Вода – близько 70 г;
Білки – близько 20 м;
Жири – від 12 і вище;
Зола – 1.71 м;
Вітаміни: А переважно і С. Обидва цих вітаміну корисні для зору і серцево-судинної системи.
Недолік: високий вміст пуринових підстав, які провокують накопичення в організмі людини сечову кислоту. Надлишок яловичини в раціоні може привести до сечокам’яної хвороби, подагрі і остеохондрозу.
Чим славиться баранина
Калорійність – від 130 ккал;
Білки – від 16 р;
Жири – вище 23 г;
Зола – 0.8 м
У баранині менше, ніж в будь-якому іншому м’ясі, поганого холестерину. Але заліза набагато більше, ніж у свинині та яловичині. Є у баранині і йод – рідкісний для м’яса компонент.
Ніж баранина небезпечна: баранина протипоказана при хворобах печінки, нирок, жовчного міхура, при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Курячі стегенця та ніжки
Калорійність – 150 і вище ккал;
Білки – близько 20 м;
Жири – від 8 м і вище;
Вітаміни: В12, В6, В2, вітаміни А, Е.
Курка корисна тим, що весь жир зосереджується в шкірці, яку легко зняти. Тому куряче м’ясо зазвичай є складовою частиною дієт. Корисна курятина також при атеросклерозі, хворобах серця, гіпертонії, інсульту.
Шкода червоного курячого м’яса – в його здатності при надмірному споживанні порушувати мікрофлору кишечника.
Ніжки індички
Калорійність – від 190 ккал і вище;
Білки – від 20 м і вище;
Жири – 12 м;
Вітаміни: B і PP.
Шкода: у м’яса індички практично немає протипоказань, воно гіпоалергенний, тобто підходить навіть дітям. Але обережність не завадить, адже навіть найкорисніший продукт стає шкідливим, якщо ним зловживати.