Найсмачніший засіб для захисту серця

Шоколад позитивно впливає на здоров’я серцево–судинної системи. Шоколад знижує ризик розвитку хвороб серця, зменшуючи рівень цукру і «поганого» холестерину в крові, підвищуючи рівень «хорошого» холестерину.

У шоколаді містяться речовини, звані флавонолами, які володіють антиоксидантними і протизапальними властивостями. Попередні наукові роботи вже доводили зв’язок між вживанням продуктів з флавонолами і зниженням ризику розвитку проблем з серцем і судинами.

Вчені з університету Сан Дієго, США, залучили до своїх експериментів 31 людини, яких попросили щодня їсти по 50 грамів темного (70% какао) або білого (0% какао) шоколаду. Як відомо, в темних сортах шоколаду міститься більше флавонолів.

В учасників вимірювали кров’яний тиск та брали аналізи на вміст жирів і цукру в крові до початку експерименту та через 15 днів «шоколадної» дієти. У результаті виявилося, що у тих з них, хто їв чорний шоколад, знизився рівень глюкози в крові, а також рівень «поганого холестерину, а рівень «хорошого» холестерину став вище.

Незважаючи на те, що темний шоколад пов’язаний з поліпшенням показників здоров’я серцево–судинної системи, вчені не радять зловживати їм, оскільки в шоколаді містяться шкідливі для здоров’я речовини, такі як насичені жири, які можуть перекреслити позитивний ефект.