Чому мерзнуть ноги, та як уникнути їх переохолодження

Є дві основні причини переохолодження ніг – це проблеми із кровообігом і носіння неправильного взуття та шкарпеток у холодну пору року. Розглянемо все по черзі.

Якщо ви часто відчуваєте холод у ногах, навіть перебуваючи в теплому приміщенні, то у вас, швидше за все, спостерігається порушення капілярного кровообігу. Інакше кажучи, кров погано циркулює по судинах і капілярах, ноги не встигають зігрітися. Таке часто спостерігається при атеросклерозі, вегетосудинній дистонії та інших аналогічних захворюваннях.

Як правило, порушення кровообігу в ногах спостерігається у людей старшого і передпенсійного віку, тому що в цей час часто порушується обмін речовин. Також зменшується загальний обсяг жирової клітковини (саме вона захищає тканини від холоду) і м’язової маси.

Крім того, ноги часто мерзнуть у людей з низьким вмістом гемоглобіну в крові. У жінок відчуття холоду в ногах може виникати при наявності захворювань статевих шляхів або органів. Нерідкими є випадки, коли відчуття холоду в ногах виникає у підлітків у період гормональної перебудови організму.

Ще одна розповсюджена причина переохолодження ніг – це сидяча робота й просто малорухомий спосіб життя. Якщо ви мало рухаєтеся, то кров (у тому числі, у ногах) буде застоюватися. Щоб знизити ймовірність переохолодження ніг, потрібно більше рухатися, займатися спортом, періодично робити масаж ступень і гомілок, проводити різні процедури, що гартують (приміром, приймати контрастний душ).

Тепер про те, яке взуття варто носити для того, щоб уникнути переохолодження ніг.

Головний принцип – ноги мають перебувати в сухості і теплі. Крім того, їх не повинно ніщо стискувати. Якщо ви працюєте на вулиці або в холодному приміщенні, варто вибирати тепле робоче взуття.

Вибирайте тепле, натуральне і просторе взуття. Ідеальний варіант узимку це валянки, уги або чоботи з натуральної шкіри й хутра. Носити їх потрібно з теплими шкарпетками (можна навіть одягати відразу дві пари шкарпеток). Деякі дівчата віддають перевагу вузькому й елегантному взуттю, адже таке взуття робить ноги більш стрункими і гарними. Однак основна небезпека тут полягає в тім, що подібні вузькі черевики й чобітки істотно ускладнюють кровообіг. Вони часто здавлюють ноги. Та й надягти теплі вовняні шкарпетки вийде далеко не завжди (знову ж через те, що взуття занадто вузьке).

Стежте, щоб у взутті була устілка (бажано з товстого шару натурального хутра).

Завдяки такій устілці тепло буде набагато краще зберігатися. Та й почувати нога себе буде набагато більш комфортно. Обов’язково надягайте шкарпетки – з бавовни або вовни. Приміром, під низ можна надягнути бавовняні шкарпетки, а зверху – вовняні.

Намагайтеся не носити синтетику. І пам’ятайте, що дві пари тонких шкарпеток набагато краще зберігають тепло, чим одна пара товстих. Дуже важливо ретельно просушувати взуття і шкарпетки перед виходом на вулицю. Після приходу додому витягайте устілки, кладіть їх на батарею.

Саме взуття не варто складати в темне закрите місце – ящик, шафу і т.д. Принаймні, протягом декількох годин дайте йому просто постояти в теплому приміщенні.