Помірне вживання алкоголю може бути корисніше для здоров’я, ніж повну відмову від нього, заявили вчені з Університету Тасманії (University of Tasmania). За їх словами, алкоголь у кількості, еквівалентній 10-20 грам етилового спирту, знижує ризик розвитку метаболічного синдрому.
В порівнянні з людьми, які вживали алкоголь в зовсім невеликих кількостях, в учасників з середнім рівнем вживання ймовірність розвитку метаболічного синдрому була менше. У тих респондентів, хто майже не пив, зовсім не пив чи пив більше середнього, шанси виникнення захворювання були практично однаковими. У людей, які відмовилися від вживання алкоголю повністю, окружність талії в середньому була вища, а кількість «корисного» холестерину в організмі — нижче. При середньому і високому рівні вживання алкоголю концентрація «корисного» холестерину була вище, ніж при низькому рівні. Однак у тих, хто щодня випивав більше 20 грамів спирту, кров’яний тиск був значно вище.
Фахівці взяли до уваги такі фактори, як рівень фізичної активності учасників і наявність або відсутність у них депресії. Дук Ду і його колеги підкреслили, що прямий причинно-наслідкового зв’язку між рівнем вживання алкоголю і ризиком розвитку метаболічного синдрому вони не знайшли, проте молодим людям слід брати до уваги і позитивні, і негативні сторони алкоголю, коли вони приймають рішення про те, пити або не пити.