Подвійна доза цих препаратів продовжить життя

Подвійна дозування статинів може допомогти мільйонам пацієнтів скоротити ризик передчасної смерті на 20%. До такого висновку прийшли американські вчені з Школи медицини Стенфордського університету.
Дослідники спостерігали за здоров’ям 500 000 осіб, що страждали від серцево-судинних захворювань. Доведено, що прийом великих доз статинів суттєво збільшує шанси цих пацієнтів на виживаність. У традиційній практиці лікаря прийнято пропонувати подібного роду хворим помірні дози статинів, вони збільшуються тільки в тому випадку, якщо необхідного зниження рівня холестерину не відбувається. Однак дослідження припускають, що мільйони пацієнтів отримають перевагу для свого здоров’я, якщо відразу ж почнуть приймати великі дози статинів.
З урахуванням інших факторів ризику, різниця в смертності між пацієнтами на великих і помірних дозах статинів досягала 9%. Результати дослідження показують, що ліки однозначно позитивно впливають на тривалість життя жертв серцево-судинних захворювань, від яких у Росії страждає близько 4 мільйонів осіб. Більшість з цих пацієнтів приймають статини, і ще мільйонам інших лікарі рекомендують використання цих ліків в профілактичних цілях.
Помірної є дозування в 20-40 мг симвастатину або 10-20 аторвастатину щоденно. Більш інтенсивна терапія, щонайменше, у два рази перевищує озвучені вище дозування, включаючи 80 мг симвастатину або від 40 до 80 мг аторвастатину на добу. Ліки цієї групи використовуються для зниження підвищеного рівня холестерину в крові, який звужує артерії, тим самим збільшуючи ризик інфарктів і інсультів.