Страви, які не можна розігрівати повторно: небезпечно для здоров’я

Картинки по запросу нельзя разогревать

Пропонуємо  дізнатися, які продукти краще їсти відразу ж після приготування.

Деякі продукти при розігріві можуть бути небезпечні для здоров’я

Як часто ви, вирішуючи заощадити час на куховарство, готуєте страви про запас, на сьогодні і на завтра? Дізнайтеся, які продукти ні в якому разі не можна піддавати повторній термічній обробці!

І справа не тільки в тому, що при розігріві ці страви змінюють свої смакові властивості в гіршу сторону і позбавляються частини корисних речовин. Все набагато серйозніше: розігріті повторно, ці продукти можуть бути небезпечні для вашого здоров’я і здоров’я вашої сім’ї.

Рис

Результат пошуку зображень за запитом "Рис"

Фахівці радять його з’їдати відразу ж після приготування, і ось чому. За даними Агентства з харчових стандартів, сирий рис може містити деяку кількість спор бактерій, що викликають харчове отруєння. Певна їх частина може вижити навіть після термічної обробки рису, правда, вона невелика і не може викликати проблеми зі здоров’ям, якщо ви з’їсте щойно приготовану страву з рису. А ось якщо він трохи постоїть при кімнатній температурі, спори розмножаться, і дуже швидко! Розігріваючи рис ще раз, ви тільки збільшите їх кількість, що може спричинити отруєння.

Гриби

Результат пошуку зображень за запитом "печериці"

Ви, напевно, і самі помічали, що розігріті гриби мають трохи інший смак, ніж щойно приготовані. При розігріванні змінюється структура білка в грибах, він гірше засвоюється і навіть здатний викликати проблеми з травленням. Якщо вже у вас залишилася з учорашнього дня страва з грибами, з’їжте її в холодному вигляді.

Яйця

Похожее изображение

Точно так само, як у випадку з грибами, білок у яйці змінює свою структуру при розігріванні. Під час повторної термічної обробки в яйці виділяються токсини, які потенційно можуть завдати шкоди вашому здоров’ю. До речі, це поширюється тільки на варені і смажені яйця: якщо ви приготували соус, наприклад бешамель, з використанням яєць, можете сміливо його розігрівати.

Буряк

Результат пошуку зображень за запитом "салат з буряка"

Здавалося б: ну як може зашкодити організму розігріта страва з буряком?! Виявляється – може: при повторному нагріванні нітрати, що містяться в буряку, стають особливо шкідливими. До речі, це відноситься і до моркви, і до селери, і до шпинату! Майте на увазі, що страви, які містять ці овочі, краще не розігрівати або, принаймні, виймати перед розігрівом з каструлі.

Курка

Результат пошуку зображень за запитом "апетитніе блюда из курицы"

Цей улюблений багатьма продукт теж стає небезпечним через переродження білків при повторному нагріванні. Якщо ви не любите їсти холодну курку, підігрійте її трохи на маленькому вогні, але ні в якому разі не на великому: при сильному нагріванні в курці виділяються шкідливі токсини, які можуть викликати проблеми зі шлунком.

Картопля

Результат пошуку зображень за запитом "Картопля фри"

Розігріту картоплю не можна назвати дуже шкідливим продуктом, але користі від неї теж ніякої. Якщо свіжоприготовлене картопляне пюре або запечена картопля – це джерело корисних вітамінів і не менш корисного крохмалю, то при повторному нагріванні крохмаль розпадається, вітаміни випаровуються, і ви отримуєте щось, здатне дати вам відчуття ситості, але абсолютно марне як страву.