Чому мерзнуть руки і ноги? І як з цим боротися

У деяких людей, а найчастіше у жінок, постійно мерзнуть руки і ноги. Така «холодна напасть» так і не змогла бути поясненою з наукової точки зору досі.

Відомо, що таким проявом частіше страждають жінки у віці від 15 до 45 років.Чоловіки ж мерзнуть в два рази рідше, ніж представниці слабкої статі. І то — виключно після 50 років.

Відомо, що перемерзання пов’язано з тим, що в дрібних капілярах кінцівок таких людей починається спазм, через який припиняється надходження крові. В окремих випадках такий стан загострюється і це вже кваліфікується, як «хвороба Рейно». При цьому у людей часто спостерігається циклічний холод кінцівок, коли шкіра рук і ніг спочатку блідне, потім стає синюватою, німіє. В окремих випадках спостерігаються пульсуючий біль і поколювання.

Тим, хто страждає хвороби Рейно, відомо, що позбутися від неї неможливо. А ось запобігти її прояваи цілком можливо. Для цього існує кілька правил, яких потрібно дотримуватися.

Для початку запам’ятайте: завжди перевіряйте рукою температуру води — струмінь холодної води може викликати спазм.

Постійно стежте за своїм одягом і носіть його по погоді. Навіть якщо ви плануєте вибігти з будинку, офісу на кілька хвилин, обов’язково накиньте на себе що-небудь тепле.

Голова і руки завжди повинні бути надійно захищеними від холоду. Купувати взуття потрібно з повітряною «прокладкою» — вона не повинна бути тісною, ідеально буде носити її на вовняний носок. У будинку по можливості потрібно створити комфортну температуру, щоб вона була навіть на кілька градусів вище загальноприйнятої «нормальної». На ніч варто одягнути теплу білизну.

Доведеться відмовитися від сигарет — пам’ятайте, що нікотин звужує судини і може спричинити спазм дрібних капілярів.

Гімнастика піде тільки на користь — активні фізичні вправи допоможуть «пригнати» тепло до холодних рук. Добре поразмахівать руками, покрутити їх вниз — назад, вперед — вниз. Ідеальна швидкість — 80 оборотів в хвилину. В організмі під час таких вправ виникають відцентрові сили, які женуть кров до пальців рук і ніг, зігріваючи їх.

Як би ви не скривилися, добре допоможе запобігти постійному замерзанню кінцівок риб’ячий жир. Ті, хто його постійно п’є, підвищують стійкість до холоду. Про це говорять американські дослідники.