Як позбутися від варикозу раз і назавжди

Варикозне розширення вен — захворювання, при якому вени втрачають свою еластичність, судини не можуть нормально скорочуватися, що веде до кисневого голодування тканин і порушення обмінних процесів.

Кров ,яка накопичується, рухається по більш дрібних судинах, утворює на поверхні шкіри судинну сіточку синюшного кольору, яка потім, якщо не почати вчасно лікування, веде до утворення випираючих вузлів, виразок, екзем і дерматитів, які найчастіше виявляються в нижній третині гомілки .

Багато хто вважає, що варикоз — це чисто жіноча хвороба, як наслідок перенесеної вагітності і пологів, коли зростає навантаження на судини, або тривала робота стоячи.

Дійсно, жінки більш схильні до варикозного розширення вен, що пов’язано з різними гормональними порушеннями жіночого організму, однак, чоловіки також часто страждають цим захворюванням внаслідок надмірної ваги, малої рухливості, постійних запорів або захоплення дієтами, що бідні клітковиною.

Крім того, варикоз може спровокувати куріння і зловживання алкоголем. На нормальну роботу вен негативно впливає також сидіння «нога на ногу» і ходіння на каблуках.

Спочатку захворювання судинна сіточка не доставляє занепокоєння, однак, потім з’являється важкість у ногах, судоми литкових м’язів, застій крові сприяє виникненню тромбофлебіту (запалення стінки вени). Вилікувати початкову стадію варикозу неможливо, але можна підтримувати нормальний стан вен без розвитку важких ускладнень при щоденному дотриманні простих правил: при довгому сидінні не схрещувати ноги, час від часу кладіть їх на стіл на 2-3 хвилини; не сидіть на нозі; на ніч під ноги покладіть подушечку;

Уникайте сауни і гарячих ванн, в тому числі і ножних, тривалого перебування на сонці; Не носіть взуття на високих підборах або зовсім без каблука; щодня масажуйте ноги, від підошви до стегон; в харчуванні уникайте жирів, особливо, тваринних; їжте продукти з високим вмістом вітамінів, біле м’ясо птиці, обмежте яйця;не вживайте смаженого, краще варене; пийте не менше 1,5 л рідини в день.

Зміцнити венозні стінки і підвищити тонус судин допомагає щоденний масаж і гімнастика дя ніг: біг, їзда на велосипеді, присідання, «велосипед», «ножиці», стрибки зі скакалкою, дуже добре допомагають танці.

Активне скорочення м’язів знімає напругу у венозній системі. Тривала напруга ніг в стані нерухомості ускладнює відтік крові, тому при починається варикозі корисно чергування фізичних вправ і дозованої ходьби в еластичних панчохах з відпочинком лежачи. Вправи необхідно робити регулярно, до тих пір, поки ноги не втомляться і не почнуть тремтіти, інакше користі від вправ не буде.