2 чашки цього напою в день зменшують ризик інсульту

Дві чашки кави в день можуть значно знизити ризик інсульту, показує дослідження.

У експертів вельми суперечливі думки про каву: одні вважають його небезпечним стимулятором, інші впевнені, що він може врятувати життя.

Вчені з Каролінського інституту в Стокгольмі, Швеція, об’єднали результати попередніх досліджень, щоб знайти, нарешті, певний відповідь.

Вони зібрали статистику з восьми досліджень, що охопили майже півмільйона людей, проводилося з середини 1960-х по 2011 рік.

Результати, опубліковані в американському журналі American Journal of Epidemiology, показали: люди, які випивають 2 чашки кави в день, на 14 відсотків рідше страждають від тромбів судин мозку, у той час як 3-4 чашки в день знижує небезпеку на 17 відсотків.

А от подальше збільшення кількості не підвищує ваш рівень захисту, показало дослідження. У «кавових наркоманів», які п’ють 6 і більше чашок на день, ризик інсульту нижче всього 7 відсотків.

За словами дослідників, антиоксиданти, які містяться в каві, можуть захистити кровоносні судини мозку від пошкоджень, викликаних ліпопротеїнами (т. зв. «поганий» холестерин).

Але вони підкреслили, що кава може підвищувати кров’яний тиск. Так що якщо ви страждає від підвищеного тиску, вам треба пошукати інший спосіб профілактики інсульту. Наприклад, яблука – зовсім недавно було виявлено, що з’їдаючи 1 яблуко в день, людина скорочує ризик інсульту на 7%.