Ця спеція допоможе істотно знизити рівень холестерину


Названо 11 лікарських властивостей кінзи.

Коріандр — це друга назва кінзи і найчастіше так називають насіння і прянощі з цієї рослини.Але суті це ніяк не міняє: кінзу або коріандр можна сміливо використовувати в лікарських цілях.

Чомусь мало хто шанує таку представницю зелені, як кінзу. Найчастіше її використовують у кавказькій, індійській, середземноморській, китайській і латиноамериканській кухні. Так, аромат у неї може і трохи неприємний, але ось смак кінзи відмінно доповнює супи, страви з м’яса, томатів, соуси, соління. Але це не єдині властивості рослини: коріандр можна використовувати, як ліки.

Кінза за зовнішнім виглядом дуже нагадує петрушку, однак відрізняється від неї дуже специфічним ароматом. У цій зелені дуже багато масел, які благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, знімають запалення і навіть сприяють підвищенню апетиту. Ця рослина має ще одну позитивна якість, доведене наукою: деякі речовини, що входять до її складу сприяють виведенню з організму токсинів і важких металів. Також в цій зелені міститься дуже багато кислот, одна з яких аскорбінова. З цього стає зрозуміло, що вживання кінзи дуже корисно для підтримки імунітету, особливо в холодну пору року. І це не єдині корисні властивості коріандру.

11 корисних властивостей кінзи

Лікує кашель
При частих захворюваннях бронхо-легеневої системи фахівці рекомендують пити чай з кінзи. Потрібно взяти невеликий пучок зелені і залити склянкою окропу, а потім дати настоятися напою 10 хвилин. Пиття такого чаю допоможе слизу стати менш в’язкою і легше вийти з легких.

Справляється з проносом
Так як в кінзи багато ефірних масел, антиоксидантів і антибіотик подібних речовин, то ця рослина відмінно допомагає впоратися з розладами травлення у вигляді проносу. Особливо, якщо їх причиною стають бактерії або грибки.

Підвищує лактацію
З проблемами налагодження лактації часто стикаються ті жінки, які пройшли через кесарів розтин. Так ось, індійські жінки справляються з цим за допомогою насіння кінзи. Вони або розжовували їх, або заварювали жменю насіння окропом і потім пили чай.

Знижує рівень холестерину і захищає від інфаркту
Вище ми писали, що деякі речовини з кінзи відмінно справляються з очищенням організму від токсинів. Також регулярне вживання цієї рослини допомагає розщеплювати поганий холестерин і таким чином очищати кров. Це властивість коріандру допомагає позбутися від жирових бляшок в судинах, що допомагає запобігти інфаркти та інші проблеми з серцево-судинною системою.

Лікує стоматит
Антимікробні і антисептичні властивості рослини допомагають впоратися з проблемами в ротовій порожнині. І так, якщо ти страждаєш від неприємного запаху з рота, то кінза теж допоможе позбутися від нього: досить розжувати кілька зерен коріандру, і свіжість подиху гарантована.

Допомагає боротися з анемією
В кориандре багато заліза, завдяки цьому цю зелень можна сміливо включати в дієту, допомагає боротися з залізодефіциту. Додай кінзу в супи, салати і соуси в свіжому вигляді.

Позбавляє від кон’юнктивіту
Промивання очей при кон’юнктивіті настоєм з кінзи допомагають позбутися від цієї проблеми. І все завдяки антибактеріальним властивостям рослини. Намочи ватяні диски настоєм і промий ними очі, незабаром запалення пройде.

Зміцнює імунну систему і бореться з герпесом
Вітамін С, велика кількість заліза і антиоксидантів благотворно позначаються на роботі імунної системи. І так, якщо ти часто страждаєш від герпесу — раночек на губах, то тоді тобі тим більше потрібно включити в свій раціон кінзу.

Допомагає при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту
Чи знаєш ти, що регулярне вживання кінзи рекомендують лікарі тим, хто страждає від анорексії? Справа в тому, що коріандр допомагає виробленню ензимів і шлункового соку, а це в свою чергу сприяє підвищенню апетиту.

Справляється з ПМС
Якщо ПМС у тебе проходить з болями і різкими перепадами настрою, тоді тобі потрібно в цей час спробувати пити чай з кінзи. Він допомагає відрегулювати вироблення гормонів в цей час. А ще він знімає менструальний біль.

Покращує роботу внутрішніх органів і залоз
Вживання коріандру допомагає очистити печінку і поліпшити її роботу. Також благотворно позначається на роботі підшлункової залози та інших ендокринних залоз. До речі, речовини з кінзи допомагає підшлунковій залозі краще виробляти інсулін, що допомагає знизити рівень цукру в крові.