Який раціон покращує кишкову флору

Голодування або скорочення обсягу споживаних калорій кардинальним чином змінює кишкову флору, що, в свою чергу, збільшує тривалість життя, вважають китайські дослідники з Шанхайського університету Цзяо Тун.

Вчені провели експеримент на лабораторних мишах. Виявилося, що бактерії Lactobacillus прекрасно себе почували при зниженні калорійності раціону. Вони підтримували організм, захищаючи його від хвороб і продовжуючи життя. Для гризунів виявилося достатнім знизити споживання калорій на 30%. Наскільки потрібно урізати раціон людини, поки не дуже зрозуміло.

Однак дослідники впевнені, що це універсальний механізм. Можна не сумніватися в тому, що він спрацює і на людях. Тут виникає питання генетичної різноманітності.Особливості генів роблять людей настільки різними, що не можна точно передбачити, як зреагує організм сотні добровольців на низькокалорійний раціон.

Крім того, потрібно враховувати фізичну активність, вік і рід діяльності людини. Тому скласти єдину для всіх програму харчування навряд чи вдасться. Схему скорочення споживання калорій, найімовірніше, необхідно буде підбирати індивідуально.