Як захистити себе та близьких від епідемії грипу

Грип жартів не любить. Пам’ятайте про профілактику!
Грип – особливо агресивна респіраторно-вірусна інфекція, інкубаційний період якої триває від кількох годин до двох діб. Як правило, грип починається з короткочасного ознобу з наступним різким підвищенням температури до 38-39° С, потім з′являється загальна слабкість, ломота у всьому тілі, сильний головний біль, біль при рухах очима. При важкому перебігу хвороби можливі носові та інші кровотечі, нудота, блювання, запаморочення, іноді втрата
свідомості, марення, а у дітей навіть судоми, порушення дихання та інші. Лише через день-два приєднуються відчуття дряпання в горлі, закладення носа, потім – нежить, біль у горлі, за грудьми, кашель, утруднене дихання.
При проявах грипу не ставтеся легковажно до лікування. За це можна поплатитися не тільки здоров′ям. Адже ні одна з респіраторних інфекцій не викликає такого вираженого токсикозу, так не гальмує захисні сили організму і не викликає такої кількості ускладнень.

При появі найменших проявів грипу негайно вкладайтеся у ліжко, пийте чай з медом та лимоном і викликайте лікаря.
Як не “підхопити” грип:
– Загартовуйте організм. Загартована людина стійка до інфекційних захворювань, до коливань температури повітря, вологості, атмосферного тиску;
-Зробіть щеплення проти грипу. Взагалі-то щеплення потрібно робити в кінці осені. Воно буде ефективне, якщо його зробити за два тижні, максимум – за місяць до початку епідемії, коли її офіційно ще не оголосили, але про хворобу вже говорять. Якщо ж із щепленням ви запізнились, краще тоді не робити її взагалі. І врахуйте – щеплення можна робити далеко не всім: воно може погіршити самопочуття алергіків, людей з виснаженою нервовою системою та слабким імунітетом. Перед щепленням необхідно перевірити наявність алергії на антибіотики та яєчний білок. Тим, хто не зробив щеплення вчасно рекомендується перестрахуватися прийомом ліків, які зміцнюють імунітет (ремантадин (для дітей – альгірем), арбідол, амізон.
-Максимально скоротіть перебування в місцях скупчення людей – великі магазини, театри, громадський транспорт.
-Перед виходом на вулицю в кожну ніздрю ненадовго покладіть шматочок господарського мила. Подразнюючись, слизова оболонка буде посилено виробляти інтерферон – природні ліки проти грипу. Замість мила (що, погодимось, не “найніжніший” засіб,) можна застосувати оксолінову мазь, тоді вірусу буде складно “зачепитися”. Якщо ж “зачепиться” – розпочнеться запалення, захисний слизовий покрив зруйнується, і у вірусу з′явиться можливість легко потрапити в кров. Це небезпечна стадія. Вірус, незважаючи на те, що він живий організм, сам пересуватися не може, а з током крові “подорожує” прекрасно і може вибрати за кінцеву зупинку легені, серце, мозок або нирки. Ідеальний захист – носити марлеву пов′язку.

-Не переохолоджуйтесь, інакше в організмі перестане вироблятися інтерферон – природні ліки проти грипу. Якщо ми навчимося тепло одягатися і не будемо переохолоджуватися, ймовірність захворіти знизиться в декілька разів.
-Коли хтось із родини захворіє, щоб інфекція не перекинулася на інших, важливо дотримуватись таких правил: хворого поселяють хоч би за занавіску, виділяють окремий посуд і рушники, двічі на день проводять вологе прибирання квартири з дезінфікуючими засобами (хлорне вапно, хлорамін або інші). Хворому бажано перших три-чотири дні носити марлеву пов′язку, яку періодично прати і прасувати.
Помилки, які ми робимо.
Перша: лікуємося під керівництвом реклами. Ліки, рекомендовані телебаченням, не погані, але проти грипу непридатні. Це симптоматичні препарати одноразового прийому, хоч і дуже дієві. Їх розробляли для бізнесменів, яким іноді не можна пропустити важливі переговори. Встав із постелі, проковтнув таблетку – і півдня тримаєшся.
Друга: лікуємося за порадою фармацевта. По-перше, він не лікар. По-друге, є шанс стати жертвою прихованої реклами, якою іноді займаються працівники аптек.
Третя: б′ємо по грипу антибіотиками. Розповсюджена помилка навіть серед лікарів. Такий хід тільки збільшує кількість ускладнень, адже антибіотик не діє на вірус. Але якщо пройшло п′ять – шість днів, а температура не знижується або підвищується, можливо, до вірусу приєдналась інфекція. Для того, щоб не трапилось запалення легень, пієлонефриту, гаймориту або інших непотрібних наслідків – без антибіотиків не обійтись. Самі антибіотики не застосовуйте, все рівно промахнетесь. Що застосовувати – скаже лише лікар.
Четверта і найнебезпечніша з усіх: намагаємось перехворіти грип на ногах.
Після одужання:
-Вживайте вітамін С – він добре захищає від постгрипозної інтоксикації. Не забувайте також про настій шипшини або глоду, моркву, цибулю, часник.
-Дітей бережіть найбільше: їх грип уражує набагато частіше, ніж дорослих.
-Після одужання не розпочинайте одразу активне життя. Необхідно мінімум два тижні уникати будь-яких фізичних та психічних навантажень.
-Не забувайте, що існує можливість захворіти знову. Пам′ятайте про профілактику!