Отто Стойка: Хочете мати здорове серце — вимикайте телевізор

Україна є другою у світі країною за кількістю смертей від серцево-судинних хвороб — такі останні дані МОЗ. Понад 65% смертей в Україні спричинені саме тим, що серце не справилося, пише газета Експрес.

Чому ж у нас таке слабке серце? Може, це національна хвороба українців? Може, винна погана екологія? Чи влада? Чи погане життя? На ці запитання відповідає Отто Стойка, головний лікар Київського міського Центру здоров’я, кандидат медичних наук:

  • Насправді, винні в усьому ми самі. Українці чомусь мають вкрай низьку обізнаність стосовно власного здоров’я та не прислухаються до потреб свого організму.
  • Більшість українців є справжніми невігласами стосовно свого здоров’я. Скажімо, зовсім недавно знайома невролог розповіла мені такий випадок: до них з інсультом потрапив чоловік із села, років 60 — 65. Запитують у нього: а який ваш звичайний тиск? А він з гордістю відповідає: «Не знаю, бо ніколи не міряв»… І такі випадки — непоодинокі. І не лише в селах — у містах начебто розумні, освічені люди часто не знають показників свого здоров’я. А потім ми дивуємося, що здорову ззовні людину звалює з ніг інфаркт чи інсульт… Натомість ці стани не виникають зненацька. Цьому передують місяці, а то й роки гіпертонії, стенокардії, атеросклеорозу. Додайте до цього куріння (українців вже давно назвали нацією курців), ожиріння, зловживання алкоголем, брак фізичної активності — яке ж серце тут витримає? Найбільш розповсюдженими серцево-судинними хворобами в Україні залишаються ішемічна хвороба серця та її прояви (стенокардія, інфаркт міокарду) та цереброваскулярні захворювання, до яких належить інсульт. Між тим, такі прості заходи, які контроль тиску (адекватна терапія артеріальної гіпертензії дозволяє знизити ризик інсульту на 35 — 40%, інфаркту міокарду — на 20 — 25%, серцевої недостатності — до 50%), відмова від куріння та вживання алкоголю, дієта з перевагою овочів, фруктів, рослинних жирів, можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Крім того, пояснити поширення хвороб судин та серця в Україні можна наступним. Доведено, що серцевим проблемам сприяють деякі риси характеру людини. Так, прояви агресії, надлишок гніву та ворожнечі, тривожність, роздратованість, стреси зношують наше серце. Цьому є фізіологічне прояснення — під час таких емоційних реакцій відбувається підвищення артеріального тиску, яке є навіть вищим, ніж при фізичних перенавантаженнях. Люди слухають негативні новини по радіо та телебаченню, дискутують у громадському транспорті, переймаються політичними перипетіями — а потім ковтають валідол. Особливо це стосується людей похилого віку. Тож, хочете мати здорове серце — вимикайте телевізор. Також важливо переглянути своє ставлення до життя, навчитися долати стреси, вміти розслаблятися (комусь допоможе прогулянка в парку, комусь — молитва, комусь — медитація). Та навіть протягом дня знайдіть 5 — 10 хвилин, щоб побути на самоті, про щось спокійно подумати, розслабитися. Серце любить спокій.