Медики встановили зв’язок між раннім сексом і палінням

Британські вчені встановили взаємозв’язок між раннім сексом і палінням. За даними лондонського University College, максимум через пару років дівчина, що позбулася цноти, може стати запеклим курцем.

Дослідники прийшли до висновку, що юнаки або дівчата, що починають статеве життя раніше, ніж основна кількість їхніх однолітків, у два рази частіше беруть у руки сигарету. Судячи з результатів п’ятирічного спостереження за більше ніж двома тисячами британських дітей, найчастіше ця тенденція спостерігається серед дівчат передпідліткового віку.

Керівник дослідження професор психології Роберт Вест повідомив про те, що мова йде про дівчаток, що починають активно спілкуватися з молодими людьми у віці 11-12 років. Ймовірність закурити до 13 років для них вдев’ятеро вища, ніж у цнотливих ровесниць.

У хлопчиків цього ж віку залежність між палінням і ранніми побаченнями виражена не настільки сильно. За словами співавтора дослідження Дженні Фідлер, серед хлопців 14-15 років тільки чверть страждає від цієї згубної звички, тоді як серед дівчаток того ж віку цей показник дорівнює майже 50%.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Addiction, обіцяють доповнити картину мотивацій, що штовхають дітей передпідліткового віку, тобто тих, кому ще не виповнилося 13 років, на експерименти із сигаретами. Однак, швидше за все, вчені навряд чи знайдуть які-небудь нові причини тютюнокуріння серед молоді.

Дослідники проілюстрували бажання дитини ідентифікувати себе як дорослу, бажання бути популярним у своїй компанії і робити враження на обранця. Багато в чому цим і пояснюється той факт, що серед дівчат молодих курців набагато більше, ніж серед хлопців. Адже часто дівчата виявляються в компанії, де їм ще треба доводити, що вони не «маленькі».

«Найімовірніше пояснення полягає в тому, що і ранні побачення, і перші сигарети в 11-12-літньому віці відбивають тенденцію до позиціонування себе як дорослого індивіда», — зазначив Вест.