Заберіть це у дітей. Негайно!

Користування гаджетами перед сном призводить до безсоння, психічних розладів та навіть затримки росту у дітей.

Більшість сучасних дітей навіть не уявляє свого життя без улюбленого гаджету — мобільного телефону чи планшету. Між тим, вчені попереджають: зловживання гаджетами призводить до порушення роботи нервової системи у дітей.

Фахівці Королівського коледжу у Лондоні провели аналіз ряду досліджень на цю тему. Виявлено, що діти, які користуються смартфонами чи планшетами пізно ввечері, вдвічі частіше страждають від розладів сну, ніж діти, які не мають доступу до гаджетів перед сном.

Вчені проаналізували результати близько 20 досліджень за участю 125 тисяч дітей та підлітків віком від 6 до 19 років. Було встановлено, що використання цих приладів безпосередньо перед сном напряму пов’язане з ризиком недосипання та надмірної втоми наступного дня. Навіть саме присутність гаджету в спальні впливає на якість сну. Адже діти чекають на повідомлення — можуть почути сигнал про нього та захочуть відповісти. А підсвічування екрану та звукові ефекти телефону чи планшету відволікають дитину від сну та роблять его неглибоким. Адже дитячий мозок перебуває у стані готовності до прийняття інформації, що дуже шкідливо у нічний час.

До того ж, порушення сну у дитини негативно впливає на здоров’я, сприяє порушенню апетиту, розвитку ожиріння, зниженню активності імунної системи та навіть затримці росту, а також пов’язане з психічними розладами.

Дослідники зазначаються, що популярність гаджетів серед дітей та підлітків буде лише зростати, а значить, розлади сну стануть однією з найактуальніших проблем. Ситуацію повинні взяти під контроль батьки: тільки вони можуть обмежити доступ дитини до мобільного пристрою.

Найкраще визначити максимальний проміжок часу, впродовж якого дитині дозволено користуватись пристроєм. Наприклад, не більше 2 годин на день. А перед сном дитина повинна залишити планшет чи телефон в іншій кімнаті чи віддати батькам, щоб він не заважав повноцінному відпочинку.