Як вибрати курси англійскої мови

Здавалося б, курси іноземної мови залишаються результативним способом імітації природного спілкування і занурення в середу, а допомога кваліфікованого викладача завжди дасть потрібний напрямок. Але чи завжди?

Сьогодні практично в кожному місті представлено безліч шкіл і студій, які запрошують усіх бажаючих пройти у них навчання. На жаль, далеко не кожна з них відповідає високим вимогам. Чим керуватися при виборі мовної школи? Як правильно підібрати курс? Що потрібно знати, щоб уникнути розчарування? Сьогодні пропонуємо вам поговорити про найважливіші моменти у виборі освітньої програми.

Цілі і терміни

Що саме ви хотіли б вивчати і практикувати (граматика, розмовна практика, спеціалізовані курси з підготовки до міжнародних іспитів або іспитів ЄДІ, професійний (технічний) англійська мова, бізнес англійська, інтенсивні курси англійської мови, корпоративна англійська мова, англійські курси для дітей дошкільного / шкільного віку).

Час — гроші

Курси англійської в NES пропонують в середньому 2-3 години в тиждень (академічна година для дітей та школярів / здвоєний академічну годину для дорослих). Курс зазвичай розрахований на 8 місяців. Тут, як в спорті, важливі регулярність і систематичність.
В силу особливостей ритму сучасного життя і катастрофічної нестачі часу у бажаючих навчатися, деякі школи пропонують більш рідкісні відвідування — один раз в тиждень. В такому випадку слід враховувати особливості свого сприйняття. Тиждень великий термін і нова інформація може просто забутися без практики і повторення.
Існують курси інтенсивного навчання, де слухачі відвідують заняття 5 — 7 днів на тиждень. Звичайно, терміни курсу також стискаються до 2-3 місяців.

Пробне заняття

Після того як ви успішно поставили мету, розрахували час, яке можете виділити для вивчення мови, вибрали напрямок, переходимо до дій. Більшість сучасних студій пропонує своїм слухачам пройти безкоштовне пробне заняття, на якому кожен зможе скласти уявлення про стиль педагога, познайомитися з групою і на практиці оцінити переваги мовної школи, описані на сайті. На жаль, не всі компанії пропонують такий урок, але якщо він є, обов’язково відвідайте його. Тут важливо враховувати невелику різницю між пробним заняттям і відкритим уроком. Перше зазвичай проводиться в групі студентів вже вивчають курс, вам пропонують приєднатися до бесіди. Найчастіше на відкритому уроці ви познайомитеся з людьми, які, як і ви, вперше прийшли за заняття.

Тестування

Всі компетентні мовні курси обов’язково запропонують вам пройти тестування, щоб визначити рівень ваших знань.
Справа в тому, що більшість шкіл проводять діагностику своїх слухачів, щоб не допустити формування групи, де будуть навчатися люди з різним рівнем знань. Надалі таке упущення може привести до нерозуміння одних і нудьгу інших, мовним конфліктам і розпаду самої групи.

Вибір педагога

Дуже важливо, щоб процес навчання доставляв вам задоволення і радість. При виборі педагога зверніть увагу не тільки на його дипломовану кваліфікацію (це без обговорення), але і на доброзичливе ставлення і вміння правильно подати матеріал.
Багато педагогів є висококваліфікованими фахівцями в теоретичній області, мають безліч статей, але абсолютно не можуть доступно і логічно пояснити різницю між, наприклад, Past Simple і Present Perfect.

 Розмір групи

Ідеальна група складається з 5 — 8 осіб, проте якщо ви хочете пройти специфічну підготовку (наприклад до іспитів), радимо вам вибирати більш камерні групи. В таких умовах педагог зможе приділити більше особистої уваги кожному із слухачів.

Про що курс?

Перше, що ви повинні розуміти, це вибір методики — класична або комунікативна.
Класична методика має на увазі заняття відповідно до рівня матеріалу (Beginner / Elementary — A1, Pre-Intermediate — A2, Intermediate — B1, Upper-Intermediate — B2, Advanced — C1, Proficiency — C2).

Перевагою такої методики стане поетапне логічне вивчення граматичних і лексичних категорій. Ви зможете приділити достатню увагу і фонетиці, і написання слів, навчитеся викладати свої думки, вступати в діалог. Одним з основних мінусів такого процесу є затяжний період базової підготовки, якщо ви починаєте вивчати англійську мову з азів. Адже достатню кількість практики слухач зможе отримати лише на етапі Pre-Intermediate / Intermediate.
Класичний метод викладання передбачає тривале навчання, так як кожен курс розрахований на кілька місяців.

Комунікативна методика орієнтована на спілкування і підтримання діалогу. Істотним плюсом такої організації навчального процесу є націленість на розвиток комунікативних навичок. Заняття побудовані за принципом «мінімум теорії, максимум розмовної практики». Оволодівши основними інструментами побудови речень, слухачі вже з перших уроків зможуть вступати в діалог і висловлювати свою думку. Ця методика ідеальна для тих, хто не може виділити достатню кількість часу на вивчення іноземної мови. Однак мінусом такого курсу стане недостатня концентрація на розвитку лексичних та граматичних аспектів. Оволодівши елементарними схемами, слухачі практично не зрушаться з місця в плані словникового запасу і складніших граматичних конструкцій. Тут на допомогу прийдуть он-лайн ресурси та сайти для самостійного вивчення англійської мови, наприклад, Begin English. До того ж комунікативна методика більш інтерактивна і цікава.

Підписання договору

У висновку хочемо дати пораду з приводу юридичної сторони питання. Підписуючи договір, зверніть увагу на всі пункти, особливо на умови відшкодування коштів при пропуску занять (з поважної причини). Не варто погоджуватися на курс, якщо школа примушує вас заплатити всю вартість навчання відразу. У вас завжди є вибір розбити оплату помісячно або частинами. Деякі школи проводять акції у вигляді безкоштовних уроків або знижок, про які ви зможете дізнатися, якщо самі запитайте про них або подивіться на сайті!
Важливим моментом є наявність державної реєстрації мовної школи і дозволу на освітню діяльність. Обов’язково поцікавтеся, чи видають дипломи або сертифікати після закінчення навчання.

Не соромтеся дізнатися якомога більше корисної для себе інформації. Компетентні адміністратори не стануть дратуватися і розкажуть вам з посмішкою про всіх вигідні пропозиції, якщо хочуть вас дістати.
Бажаємо вам успіхів і ні в якому разі не ставити під сумнів ваші здібності!