В осінній період знайти по-справжньому корисні фрукти на прилавках магазинів досить складно, тому фахівці радять звертати увагу на ряд ознак, які вказують на те, що плоди правильно зберігалися і не оброблялися хімічними препаратами.
- Одним з найбільш корисних плодів фахівці вважають яблука. При цьому, найціннішими називають ті, які виросли в Україні — не дивлячись на те, що зовні вони можуть виглядати менш привабливими, ніж їхні іноземні аналоги.
«Всі ми знаємо страшилки про оброблені парафіном і навіть газом плоди — таке, на жаль, буває. Втім, українські яблука, нерідко потрапляють на прилавки несвіжими і прим’ятими, але навіть при цьому в них міститься значно більше цінних мікроелементів. Головна ознака свіжого і не обробленого яблука — запах, тому не соромтеся понюхати плоди перед покупкою. Якщо характерного приємного аромату немає — швидше за все, ці яблука вже пройшли обробку. Також повинен насторожити «блиск» — цього яблука,якому явно надавали товарний вигляд, щоб його скоріше купили «, — говорить лікар Вікторія Савицька.
«Це мабуть, один з небагатьох прикладів, коли вибирати злегка зеленуваті плоди розумніше, ніж вже дозрілі. По-перше, банани дуже швидко достигають самі по собі, просто лежачи на столі. По-друге, банани взагалі не збирають жовтими, якщо вони визрівають на кущі, то на смак стають дуже крохмалистими і не солодкими. Тому достигають вони вже по дорозі до супермаркетів. Тому, чим зеленіші банани ви придбали — тим недавніше вони були зірвані і, отже, вітамінів в них більше і зберігати їх ви зможете довше «, — радить експерт.
Єдине на що варто звертати увагу при виборі гілочки бананів, — що б корінець трохи був темним, а шкірка була однорідного кольору, без вм’ятин і темнуватих ділянок.
Вибирати лимони також потрібно за зовнішнім виглядом. Шкірочка повинна бути без плям і виглядати злегка блискучою (матова шкірка — ознака незрілості плода). Хороший, якісний лимон повинен бути щільним на дотик.