Думка стоматологів: вся правда про жуйку

Жувальну гумку, в класичному уявленні, в суспільстві жують більше 160 років, але багато хто з нас як і раніше не можуть вирішити — корисна чи шкідлива ця звичка? Розставляємо всі крапки над i.

Белла Фарбяж, стоматолог-терапевт , стаж роботи — 16 років .

«Жувальні гумки бувають двох типів: з цукром і без. Перші — найшкідливіші. Цукор — це живильне середовище для розвитку бактерій, які руйнують зубну емаль . Прийнятний варіант — «гумки» без цукру, з ксилітом і сорбітом. Це два спирту, які мають солодкуватий присмак.Жувати їх приємно, а благополучне середовище для мікробів при цьому не утворюється.

Важливо! Вживати гумку можна тільки після їжі і не довше 10 хвилин. Завдяки їй в порожнині рота виробляється в кілька разів більше слини, яка володіє буферними властивостями —  ферменти ,які утворюються при жуванні гумки нейтралізують кислоти продуктів харчування, що роз’їдають емаль.

Інший момент: в сучасному світі мало по-справжньому жорсткої їжі — як правило, ми всі споживаємо дуже м’яку їжу.Відповідно, ясна не отримують необхідне їм навантаження і поступово слабшають. Таким чином, жувальна гумка служить своєрідним «тренажером». Тільки намагайтеся обов’язково жувати її на різних сторонах щелепи, щоб окремі м’язи не стали гіпертрофованими.

вся правда про жуйку

Однак, у цієї теми є і зворотня сторона. Багато людей жують гумку не тільки після їжі, але і просто так — наприклад, щоб заспокоїти нерви , кинути курити або швидко освіжити дихання. Робити це шкідливо! По-перше, пам’ятайте про те, що в шлунку в цей момент виробляється шлунковий сік, який роз’їдає його стінки. По-друге, часте рясне утворення слини призводить до того, що слинні залози поступово виснажуються — а якщо салівація в роті низька, то карієс утворюється швидше. По-третє, не варто списувати з рахунків і хімічні речовини, і штучні смакові добавки (численні «Е»), які входять до складу гумки. У них чимало побічних ефектів.

Не забувайте, що гумка лише допомагає дотримуватися гігієни порожнини рота, але ні в якому разі не замінює повноцінний догляд. Сприймайте її як додатковий найпростіший засіб,очищення зубів, що зменшує ризик виникнення карієсу, який завжди під рукою ».