Стан пальців може розповісти про наявність хвороб серця

Медики запропонували визначати наявність серцевих захворювань новим, але досить ефективним способом. Для цього не потрібно спеціального устаткування або складних навичок, досить лише уважно розглянути кінчики пальців пацієнта.

Дослідники одного з клінічних центрів США представили абсолютно новий спосіб діагностики хвороб серця. За словами авторів проекту, їх метод дозволяє розпізнати захворювання навіть на початковій стадії, не піддаючи при цьому пацієнта болісним тестів.

При атеросклерозі, наприклад, уражаються не тільки судини серця, але і вся кровоносна система людини. Виходячи з цього, вчені припустили, що навіть зміни в судинах пальця можуть говорити про порушення в структурі та роботі головних артерій організму. Саме на вивченні фаланг пальців рук вони і вирішили сконцентрувати свої спостереження.

Багаторічні спостереження за пацієнтами з захворюваннями серцево-судинної системи підтвердили здогадки фахівців, у підсумку вони представили на суд колег нетерапевтический спосіб діагностики хвороб серця, який займає не більше 20 хвилин. Інноватори запевняють, що їх метод дослідження кінчиків пальців здатний точно відобразити стан коронарних судин.
Американські клініки вже проявили свою зацікавленість. Передбачається, що більш безпечний і нетравматичний аналіз периферичних судин фаланг вже найближчим часом замінить ангіографію.