Названі фрукти і овочі, які запобігають інсульту

Піклуватися про судинах потрібно починати ще в молодості, кажуть фахівці. Це зовсім не складно — наприклад, можна просто є певні фрукти і овочі.

Вживання в їжу фруктів і овочів може знизити ризик інсульту майже на третину, стверджують фахівці Центру з контролю і профілактиці захворювань (CDC) США.

Інсульт виникає, коли приплив крові до мозку блокується згустком або ж кровоносну судину взагалі лопається. Без екстреної допомоги, інсульт може привести до серйозних пошкоджень мозку або смерті.

Інсульт є одним з лідерів серед причин смертності у всьому світі.

Аналіз 20 досліджень, в яких було 760 629 учасників, показав, що люди, які їли найбільшу кількість фруктів і овочів, мали на 21 відсоток менший ризик інсульту, порівняно з людьми, які їли найнижче кількість фруктів і овочів.

Дослідники виявили, що цитрусові, листові овочі, яблука і груші були найбільше пов’язані з зменшенням ризику інсульту.

«Ефект інших видів фруктів і овочів на ризик розвитку інсульту поки не підтверджений», — сказав Ян Цюй з міської лікарні Медичного коледжу Університету Циндао в Китаї, який проводив аналіз.

Можливо, саме в цих продуктах містяться речовини, які впливають на гнучкість судин і рівень холестерину — саме від цих показників в основному залежить ризик інсульту.