Як зняти стрес – 10 порад

Стрес є природною реакцією організму. Уникнути його неможливо, однак є кілька способів, які допоможуть усунути негативні наслідки стресу.

Сміх. Стрес пов’язаний із викидом великої кількості адреналіну та кортизолу. Через це іноді складно сконцентруватися, може виникати тривога та страх. У той же час сміх стимулює викид ендорфінів, які розслаблюють і заспокоюють.

Дихання. Глибоке та усвідомлене дихання дозволяє розслабити м’язи й усунути напруженість нервової системи. Тому в стресовій ситуації зробіть 30 глибоких вдихів і затяжних видихів. Вже за хвилину вам стане легше.

Сон. Під час сну тіло виробляє набір гормонів, які запускають процеси відновлення нервової системи.

Банани, молоко і шоколад. Стресова реакція порушує кислотно-лужний баланс в організмі. Вживання молока вирівнює баланс. У свою чергу банани та шоколад багаті вітамінами групи В, магнієм і калієм, необхідними для відновлення нервових клітин.

Виплесніть емоції. Стрес пов’язаний зі складними емоціями, тому спробуйте позбутися від них. Голосно прокричіть усе, що вас турбує, розірвіть стос паперів або розбийте щось із посуду. Знайдіть свій спосіб і використовуйте його регулярно.

Фізичне навантаження. Під час занять спортом організм використовує гормони стресу для спалювання жирової тканини, а паралельно виробляє ендорфіни, що розслабляють і покращують настрій.

Ванна або душ. Надлишок кортизолу та адреналіну виводиться через шкіру, разом із потом. Якщо не змити їх водою, вони почнуть проникати в організм так само, як і вийшли з нього. Якщо у вас мало часу – прийміть теплий душ. Якщо часу побільше – наберіть гарячу ванну.

Баня. 15 хвилин у парилці допоможуть заспокоїтися, розслабити м’язи та запобігти подальшому поширенню стресової реакції. Регулярне відвідування бані зможе зробити вас стресостійким, здоровим і енергійними.

Велика кількість води. Коли ви перенервували, випийте залпом кілька склянок води. Глибоке зволоження організму дозволить знизити концентрацію кортизолу та адреналіну в крові. Завдяки рідині вони швидко виведуться з організму.

Медитація. Вчені довели, що десятихвилинний сеанс медитації на день протягом 1 місяця здатний вирівняти гормональний фон. Існує багато видів медитації, але для швидкого позбавлення від стресу найефективнішою є динамічна.

Нещодавно дослідники встановили найкращий спосіб для відновлення сил.