Як підвищити імунітет: 10 натуральних продуктів

Як тільки календар наближається до зими, ми починаємо відчувати занепад сил і зниження емоційного фону. Пояснення цьому просте — день стає коротшим, температура падає і організму починає не вистачати тих ресурсів, до яких він звик. Так відбувається навіть з самими здоровими нас, однак спосіб боротьби з сезонним спадом імунітету є. У числі найбільш ефективних методів — тренування, здоровий сон та правильне харчування. Існують продукти, які здатні дати потужний поштовх вашому здоров’ю. При цьому вони дивовижно смачні і можуть стати основою для прекрасних страв.

Червоний перець

Головні речовини гострого перцю — капсаицины або капсаициноиды, діють на рецептори слизової оболонки, а ті, у свою чергу, передають сигнали мозку. В результаті частішає пульс, збільшується потовиділення і виробляються ендорфіни (складні хімічні сполуки, втамовує біль і викликають почуття емоційного підйому). Саме тому рекомендується вживати червоний гострий перець взимку, щоб легше переносити зимову тугу.

Помідори

В одному помідорі міститься добова норма вітаміну С і вітаміну А. В томатах є вітаміни всіх груп, а також мікроелементи — калій, фосфор, магній, натрій. Крім того, помідори містять органічні кислоти, цукор, клітковину і лікопін, який володіє дивним впливом на людський організм, зокрема на епідерміс.

Цибуля

Цибуля містить повний комплекс вітамінів, ефірні олії, флавоноїди, сірка, фтор, залізо, магній і кальцій. Це універсальний протизапальний і антибактеріальний засіб, що коштує недорого, зате приносить максимум користі.

Часник

Антибактеріальні властивості часнику викликані містяться в ньому фітонцидами. Завдяки їм часник перешкоджають розмноженню бактерій. Часник також сприяє природного вироблення сірководню. Їм і зумовлена значна частина корисних властивостей часнику — сірководень є антиоксидантом, стимулює кровообіг і сприяє розслабленню судин.

Коріандр

Коріандр містить одинадцять видів ефірних масел, сім видів кислот (включаючи аскорбінову, більш відому як вітамін С), мінерали і вітаміни, і всі вони володіють цілим рядом корисних властивостей. Цинеол і лінолева кислота, присутні в кориандре, мають протиревматичними та противоартритными властивостями, зменшують запалення. Деякі з компонентів коріандру мають здатність виводити надлишки рідини з організму. Коріандр допомагає при набряках, викликаних анемією і порушеннями роботи нирок. Деякі присутні в кориандре кислоти, а саме лінолева, олеїнова, пальмітинова, стеаринова та аскорбінова дуже ефективні в зменшенні рівня холестерину в крові. Вони також зменшують відкладення холестерину на внутрішніх стінках судин.

Домашній бульйон

Добре зварений бульйон може стати джерелом важливих мінералів для організму, а в комбінації з овочами і зовсім є суперпродукт, який дасть організму все необхідне для захисту від вірусів і бактерій. Головне в наваристому бульйоні — порція натурального желатину, який гостро необхідний нашим кісткам і сполучної тканини.

Сушені трави

Сушені трави можуть також дати правильний імпульс для організму, за умови, що ви правильно отримаєте з них всю користь. Трави зберігають більшість антиоксидантних сполук навіть в засушеному вигляді, і чим більше ви їх покладете в блюдо — тим краще. Серед перевірених трав — кінза, базилік, кріп, часник, імбир, лимонник, орегано, петрушка і розмарин.

Яблука

Яблука дозрівають восени, так що листопад — це ідеальний час, щоб насолодитися їх смаком в сирому або приготованому вигляді. Зробіть пиріг, запечіть або просто посипте корицею і полийте медом. Яблука багаті пектином — добре растворяемой клітковиною, аналогів якої немає ні в одному іншому фрукті або овочі.

Кориця

Кориця — це приправа, яку виготовляють з кори коричних дерев шляхом її висушування. До складу кориці входять харчові волокна, дубильні речовини і смоли. Кориця є досить серйозним лікарським засобом. Вона сприяє зниженню цукру в крові при цукровому діабеті і здатна допомогти навіть у клінічних випадках. Харчові волокна і кальцій виводять з організму шкідливі речовини начебто солей жовчних кислот, завдяки чому значно знижується ризик виникнення раку товстої кишки.

Гарбуз

У плодах гарбуза багато натуральних цукрів, каротин, крохмаль, вітаміни групи В, пектинові речовини, клітковина, органічні кислоти, солі кальцію, заліза, магнію, а також досить рідкісний вітамін Т, який бере участь у прискорення обмінних процесів, згортання крові і утворення тромбоцитів. Гарбуз дуже багата солями калію і каротином, у чому їй немає рівних серед інших продуктів.