Чому жінкам потрібно обов’язково вживати продукти з фолієвою кислотою

Фолієва кислота давно славиться своїми загальнозміцнюючі та імуностимулюючими властивостями. Про користь фолієвої кислоти, а також про те, в яких продуктах вона міститься розповідає FeelGood.

Що таке фолієва кислота?

Фолієва кислота відома також, як вітамін В9. Цей мікроелемент належить до водорозчинних вітамінів. Він незамінний для кровотворної системи та нервових клітин, а медики називають його «вітаміном щастя». Широку популярність фолієва кислота набула не так давно — вона була відкрита в 1941 році. Через деякий час мікроелемент навчилися синтезувати лабораторним шляхом.

Корисні властивості фолієвої кислоти

Одним з найцінніших властивостей фолієвої кислоти є її здатність впливати на регенерацію клітин. Особливо актуально вживання вітаміну для майбутніх мам. Доведено, що В9 позитивно позначається на розвитку плоду, а також стабілізує емоційний стан жінок в цікавому положенні.

Користь фолієвої кислоти полягає і в тому, що вона зміцнює імунну систему, допомагаючи організму протистояти небезпечним вірусам. Крім цього, вітамін бере активну участь в обмінних процесах, сприяє синтезу амінокислот і ферментів, покращує роботу печінки, нирок, серцевого м’яза і мозку. Саме тому його часто радять вживати людям із сильними фізичними і інтелектуальними навантаженнями. Дефіцит фолієвої кислоти загрожує виникненням безлічі неприємних симптомів. Як правило, людина стає неспокійним, дратівливим, його мучить безсоння і головні болі. При нестачі вітаміну В9 виникає анемія, погіршується пам’ять, а у вагітних може статися викидень.

У яких продуктах міститься фолієва кислота?

Наситити організм фолієвої кислоти дуже просто — достатньо ввести у свій раціон продукти, багаті цим мікроелементом. Найбільша кількість вітаміну В9 є зелені листові овочі, бобові, печінка, морква, дріжджі, горіхи, банани, апельсини, абрикоси, тунець, лосось і яєчний жовток.

Яка добова норма вітаміну В9? Всупереч всім існуючим думки, чим старше людина стає, тим більше фолієвої кислоти необхідно організму. Так, малюкам до півроку для нормального розвитку і росту досить близько 40 мкг мікроелемента, тоді як для дітей 7-10 років норма становить 10 мкг. При цьому дорослим рекомендовано дотримуватися дозування в розмірі 400 мкг в день, а для вагітних жінок оптимальними вважаються 600 мкг фолієвої кислоти в день.

Якщо дефіцит фолієвої кислоти не вдається заповнити з допомогою харчування, зверніться до терапевта. Фахівець призначить прийом вітамінно-мінерального комплексу, який допоможе вирішити цю проблему. Будьте уважні до свого здоров’я!