До чого може привести вечір біля монітора

Не лежіть в ліжку перед сном з ноутбуком, планшетом або смартфоном — світло від монітора може позбавити вас сну, в черговий раз нагадали експерти.

Штучне освітлення порушує природний ритм організму, впливає на вироблення хімічних речовин у мозку і змушують людей використовувати стимулятори, як кофеїн, вранці, кажуть вчені Гарвардського університету.

За їхніми даними, зниження кількості годин сну впливає на здоров’я, включаючи більш високий ризик ожиріння, діабету, хвороб серця, депресії та інсульту у дорослих і концентрації уваги у дітей.

З 1950 по 2000 рік європейці збільшили використання штучних джерел світла в чотири рази, підрахували вчені. Паралельно зростав і дефіциту сну.

Не дивно, що між ними знайшлася взаємозв’язок.

Штучне світло перешкоджає виробленню гормону мелатоніну, який допомагає заснути, і навпаки, активізує нейрони, які підвищують пильність.

Дослідники підрахували, що 30 відсотків усіх працюючих дорослих в Сполучених Штатах сплять в середньому менше 6 годин на добу.

50 років тому так мало спало менше 3 відсотків дорослого населення США! А по всьому світу діти сплять на 1,2 години менше, ніж сто років тому.