Безпружинні матраци для сну: особливості вибору, склад і види

Продовжуємо, розмова про ортопедичні матраци в минулій темі ми детально зупинилися і розглянули пружинні моделі, сьогодні розберемо безпружинні матраци, причини появи їх будова і властивості.

Одна з причин, чому з’явилися безпружинные варіанти люди все більше сталі приділяти увагу механізмам трансформації в ліжку. Тому з’явилася потреба, щоб ортопедичні матраци на трансформованих підставах зберігали свої корисні властивості і не псувалися б при перегині, ось так з’явився новий вид безпружинні матраци.

Безпружинні матраци їх види

матрац монтана ппу матролюксБезпружинні ортопедичні матраци з каталогу https ://magdek.com.ua/matrasi/bespruzhinnie — matrasi/ — це моделі з натурального і штучного латексу і ППУ (пенополиуретан). Основні нововведення в цій області з’явилися латексні ортопедичні варіанти з трьома, п’ятьма і сімома зонами жорсткості, що забезпечує рівномірну підтримку тіла.

Інший поширений вид «м’яких» матраців — комбіновані, такі, що складаються з декількох (до 18) шарів матеріалів, що мають протилежні характеристики. Наприклад, кокосове волокно, повсть і кінський волос надають жорсткість і пружність, а латекс, ППУ, синтепон м’якість. Поєднання різних матеріалів надають виробу для сну ортопедичний і анатомічний ефект.

Безпружинні ортопедичні матраци склад

Тепер вам зрозуміло, що за ортопедичні якості матраца відповідають не лише пружини, але і наповнення. Від наповнювача залежать наступні властивості матраца : м’якість, жорсткість і пружність. Найбільш якісні вироби виходять при використанні прошарків з різними властивостями.

Основні матеріали, які використовують виробники в матрацах:

  • Натуральний латекс — продукт, що отримується з соку дерева гевеї, його змішують із стабілізаторами, антибактеріальними добавками, вспенивают і виливають в спеціальні форми із спеціальними штифтами. Після застигання і витягання з форми на місці штифтів з’являються отвори, через які латекс вентилюється. Свої властивості натуральний латекс може зберігати до 20 років. Натуральний латекс у виробництві матраців має найбільш виражені анатомічні властивості. Латекс гипоаллергенен, не вбирає вологу, у нього немає умови для розвитку мікроорганізмів. Мінус — дорого коштує.
  • Штучний латекс — один з поліпшених різновидів ППУ (пенополиуретан), менш довговічний 3-5 років, анатомічні властивості гірше, ніж у натурального латексу.
  • Кокосова койра — волокно з шкаралупи кокосових горіхів. Воно не вбирає вологу, запах, не гниє десятиліттями. Його жорсткість допомагає матрацу відновлювати свою форму після зняття навантаження. Койра має відмінну повітропроникність, її укладають у вигляді матів на пружини у поєднанні з шарами латексу або іншими матеріалами. Матраци з великим змістом кокосового волокна — найжорсткіші. Іноді в матрацах використовують інші рослинні волокна — бананову, кактусову або пальмову койру, усі вони м’якші за кокосову.
  • Шерсть — найдревніший матеріал, має унікальні властивості: зігрівати, нормалізує тиск, вбирає вологу до 30е залишаючи при дотику відчуття вогкості, сохне самостійно. Тому шерстю простьобують чохли матраців із зимового боку в середній і високій ціновій категорії. Вона легка в обробці і недорога.
  • Бавовна — застосовують у вигляді ватину для простьобування «літньої» сторони виробу, відмінно вбирає вологу до 100 тому його треба іноді просушувати. Чохли для матраців роблять з тканини з 50одержанием бавовни. Чисто бавовняні чохли використовують рідко, у них слабка міцність і стійкість до забруднення.
  • Пенополиуретан (поролон) — продукт нафтопереробки, найдешевший матеріал, дуже еластичний (друге місце після латексу), можна робити різної жорсткості і будь-якої товщини. Мінуси матеріалу — випари фенолу (хоча і в допустимих нормах), вбирає вологу, руйнується від дії поту, стоншуючись, перетворюється на труху.
  • Вязкоэластичная піна з ефектом пам’яті — різновид ППУ, випускається під різними виробничими марками Memory Foam, Tempur та ін. Це термочутливий матеріал набуває форми тіла, що лежить, відчуття при цьому нагадують лежання на поверхні води. Мінуси — погана повітропроникність, при спробі змінити положення тіла, поверхня виявляється не ідеально прямою, такі матеріали досить дороги.
  • Поліестер (синтепон, халлофайбер і ін. матеріали на основі волокон з поліестеру) — застосовується як в чистому вигляді, так і у поєднанні з бавовною і шерстю. Такі вироби довго не втрачають свою форму і не вбирають вологу, не викликають алергію.
  • Спанбонд — гігроскопічне синтетичне полотно, виготовлене з термічно пов’язаних полипропиленовых волокон із спеціальними добавками. Він застосовується для рівномірного розподілу навантаження і оберігає м’який анатомічний блок матраца від пружинної основи, або служить прокладенням між шарами наповнення. Матеріал, готується, довговічний, екологічний.
  • Кінський волос — має супер еластичність, дуже готується, не розшаровується, не збирає пил. Структура волоса така ж як у шерсті, добре пропускає повітря, поглинає і випаровує вологу, залишаючись на дотик сухим.

Таким чином, ми з вами розібралися, які безпружинні варіанти бувають і з чого такі ортопедичні матраци складаються.