5 найважливіших вітамінів восени

Осіння погода навіює смуток і позначається на самопочутті? Поставтеся уважніше до цих симптомів, адже таким чином ваш організм сам підказує, яких вітамінів йому не вистачає.

1. Важко прокидатися вранці, протягом дня швидко втомлюються очі, стали розшаровуватися нігті.

Це означає дефіцит вітаміну D3. Його джерелом є камбала, скумбрія, палтус (по 150 грамів щодня), печінка тріски (по 50 грамів), рослинні олії, збагачені вітамінами (дві столові ложки в день), курячі жовтки (два в день). А також, звісно, сонце.

2. Відчуваєте слабкість в ногах, помітили зниження пам’яті, часто німіють руки-ноги, а серце часом калатає.

Вам не вистачає вітаміну В1 (тіаміну). Його джерелом є пивні дріжджі (можна придбати в аптеці), житній хліб, морква, шпинат, кукурудза (їсти по 70 — 100 грамів щодня).

3. Долає сонливість, запаморочення, апатія, загальмованість…

Вирішити проблему може магній і вітамін В6 (піридоксин). Вони обидва присутні в необробленому рисі, бобах і горосі. Досить з’їдати по 100 грамів в день в відвареному вигляді, щоб позбутися  цих симптомів.

4. Жодна застуда не оминає вас, відчуваєте підвищену чутливість до холоду, після нічного сну не відчуваєте себе повністю відновленим

Вам необхідний вітамін С. Найкращими джерелами цього вітаміну є квашена капуста, журавлина, обліпиха, чорна смородина, шипшина, болгарський перець, грейпфрут і лимон.

Якщо ви відчуваєте перші ознаки застуди, варто звернути свою увагу на такі природні антибіотики, як базилік, часник, цибулю і імбир. Включивши їх в свій повсякденний раціон, ви допоможете своєму організму в боротьбі з інфекцією.

5. Ваша шкіра стала сухою і почала лущиться, а в куточках губ з’явилися заїди

Організм потребує вітаміну Р (рутин). Його джерелами є журавлина, буряк, гранат, брусниця, чорнослив. З’їдайте один з продуктів хоча б по 100 грамів в день.