Чисті соєві продукти, звичайно, дуже корисні для організму. Але одна справа – купувати сою і розуміти, навіщо ти це робиш, і зовсім інша – платити як за м’ясо. Як відрізнити соєву ковбасу від м’ясної, ми розповімо в своїй статті.
Соєві продукти чудо як гарні! Перше ім’я сої – це китайський масничне горох. Головне достоїнство
соєвих продуктів – це високий вміст білка – близько 40%. Дивно, але цей рослинний білок практично ідентичний тваринному білку. Тому соя дуже затребувана в раціоні вегетаріанців і веганів. Крім білка, сої міститься по 20% жирів і вуглеводів, 10% води, 5% клітковини і 5% золи. В соєвому маслі містяться лецитин, холін, компоненти, близькі до ліпідів риб, вітаміни В і Е, і різні макро — і мікроелементи.
Значить, присутності сої в ковбасі можна тільки радіти? Не поспішайте з висновками.
Чим небезпечна соя
Перша страшилка з приводу соєвих продуктів – їх генна модифікація. Соя виявилася дуже податливою для експериментів генетиків і тому знайти тепер «чисту» сою практично неможливо. Крім того, у сої багато гормонів, ідентичних жіночим. Для хлопчиків це небезпечно затримкою статевого розвитку, для дівчаток загрожує занадто раннім розвитком. Крім того, гормони з соєвих продуктів, якщо вони надходять в організм дитини регулярно, можуть викликати захворювання щитовидної залози. Для вагітних жінок і жінок, які страждають нестабільним гормональним фоном, соя також – небажаний продукт. Ще один мінус сої – на неї нерідко виникає алергія. Тому з соєвими продуктами потрібно бути дуже обережними. Особливо якщо їх додають у ковбасу, призначену для живлення всієї родини.
Читайте етикетки
Строго говорячи, інформація про вміст сої в ковбасі повинна вказуватися на етикетці. І чим вище ця рядок, тим вище вміст сої в ковбасі. Але тут є один невеликий нюанс: виробники, розуміючи, що соя – далеко не найбажаніша добавка, та й взагалі не дуже-то горя бажанням розповідати кожному про склад свого продукту, заповнюють ці самі етикетки таким дрібним почерком» і на такому тлі, що з собою треба носити чи не телескоп, щоб це прочитати. Тому перевіряйте ковбасу на ламкість. Зігніть відрізаний шматочок ковбаси по краях. Краї порвалися? Сої у вашій ковбасі набагато більше, ніж м’яса.
Це варто купувати ( а якщо купили, то їсти) – вирішувати вам.