Цей напій може врятувати від гострого алкогольного гепатиту

У людей, що зловживають алкоголем і несуть певний генотип, підвищується ризик гострого алкогольного гепатиту. Але, як виявилося, він знижується, якщо особини з групи високого ризику стануть регулярно пити каву.

Вчені зі школи медицини при університеті штату Індіани в Індіанаполісі перевірили гепатопротекторний ефект кави у випробуванні з участю 189 хворих, що страждають гострим алкогольним гепатитом. Ці пацієнтів був поставлений діагноз алкоголізм протягом принаймні останніх 6 місяців. Їх стан здоров’я порівнювали з контрольною групою зі 150 осіб того ж віку, статі та етнічної приналежності без захворювання печінки, а також зловживали спиртними напоями. В основному це були білі чоловіки середнього віку з надмірною вагою.

Через 12 місяців вчені порівняли їх медичні дані – біохімічні маркери та результати візуальної діагностики – довівши, що добровольці, які пили каву, змогли зберегти свою печінку в більшій цілості.

«Гострий алкогольний гепатит зустрічається рідко, але це катастрофічне захворювання з дуже високою смертністю в короткостроковій перспективі. Доведено, що при PNPLA3 G / G генотипі ймовірність його розвитку різко підвищується і супроводжується швидким прогресуванням печінкової недостатності. Тому вкрай важливо пробувати будь-які методи, здатні уповільнити цей процес»