Зловживання цими популярними напоями призводить до проблем зі сном

Дослідники з Каліфорнійського університету проаналізували дані близько 19000 добровольців. Учасники розповідали про свій сон і споживаних напоях. Вчені виявили: багато любителі солодких напоїв з кофеїном, таких як газована вода та енергетики, спали всього по 5 годин на добу або навіть менше

Дослідження показало, що люди, що спали по 5 годин і менше, вживали на 21% більше солодких напоїв з кофеїном порівняно з тими, хто спав по 7-8 годин на добу. А добровольці, які спали по 6 годин, випивали на 11% більше таких напоїв, ніж люди, що спали по 7-8 годин.

Вчені поки що не впевнені в існування причинно-наслідкового зв’язку. Можливо, напої з кофеїном призводять до виникнення проблем зі сном. Або ж порушення сну змушують людей споживати більше таких напоїв. За словами дослідника Аріка Пратера, люди, які мало сплять і зловживають солодкими напоями з кофеїном, не можуть вирватися з порочного кола. Щоб це зробити, їм треба нормалізувати режим сну. Завдяки цьому вони зможуть знизити споживання цукру, пов’язаного з метаболічними порушеннями.