Чи можна використовувати сауну для схуднення

Відомо, що сауна, як частина комплексу заходів, може сприяти зниженню ваги. Однак, щоб успішно схуднути, потрібно дотримуватися правильного харчування, бути активним, добре висипатися та уникати стресів. Сауна може стати додатковим елементом процесу схуднення.

Важливо зазначити, що сауна сама по собі не вирішить проблем з харчовою поведінкою та активністю. Один з ефектів сауни полягає у виведенні токсинів та шлаків з потом, у тому числі солей, які можуть затримувати рідину в організмі. Після сеансу можна помітити зменшення розмірів тіла, особливо у жінок з помірною зайвою вагою, які добре попарилися та пропотіли. Проте, для досягнення значущих результатів, необхідно поєднувати відвідування сауни з іншими заходами для зниження ваги та дотримуватися здорового способу життя в цілому.

Збільшення вологовидалення під час перебування в сауні просто зменшує вагу шляхом виведення з організму надлишку рідини та зменшення набряклості. Щоб підтримати цей ефект, рекомендується обмежити вживання солі та шкідливої їжі і відвідувати сауну хоча б раз на тиждень, але найкраще 3-4 рази, якщо здоров’я дозволяє.

Саме тому багато людей будують власні сауни вдома, незалежно від того, чи проживають в приватному будинку, чи квартирі, при відповідних умовах. Якщо ви прагнете збудувати власну сауну, рекомендуємо звернутись до фахівців компанії Suomisauna, які займаються будівництвом лазень та саун “під ключ”, починаючи від створення проєкту і до повної його реалізації.

640ba45a26e3d.jpeg

Важним елементом процесу схуднення є спокійний стан психіки. При стресі, організм напружується і намагається набрати ресурсів, щоб впоратися з ним. Це може призвести до “стресових запалів”, коли людина відчуває потребу у більшій кількості їжі. Сауна допоможе знизити рівень стресу, забезпечить внутрішній спокій і заспокоєння, покращить якість сну і зменшить потребу організму у додатковій їжі.

Для ефективного процесу схуднення рекомендується відвідувати сауну за таким порядком:

  1. Завжди починайте з теплого або гарячого душу для розігріву і підготовки до процедури парів.
  2. Рекомендується проводити 3-4 процедури парів на верхній полиці, при температурі 90-100 ºС, з перервою між ними протягом 10 хвилин. Після кожної процедури парів, можна поринути у холодний басейн або взяти прохолодний душ.
  3. Після другого заходу до сауни рекомендується випити гарячий потогінний відвар.
  4. Між другим та третім заходом до сауни рекомендується зробити скраб за допомогою кукурудзяного борошна, кави або інших засобів. Також можна зробити обгортання на основі глини чи морських водоростей у проблемних зонах. Можна зробити масаж проблемних зон чи всього тіла.

Чого не варто робити у сауні?

У сауні варто дотримуватися певних запобіжних заходів та правил, щоб уникнути шкоди для себе та оточуючих. Не рекомендується або заборонено робити наступне:

  • Вживати алкоголь, оскільки це може бути шкідливим для здоров’я;
  • Переїдати, оскільки їжа в сауні погано засвоюється організмом;
  • Сидіти на нижній полиці або на підлозі в парилці, оскільки це може збільшити час перебування в ній;
  • Тримати ноги внизу та голову нагорі, особливо якщо сидите на верхній полиці;
  • Сидіти у парилці з непокритою головою;
  • Приймати гарячий душ відразу після парилки;
  • Стрибати у басейн після парилки, краще спочатку змити піт прохолодною або холодною водою під душем;
  • Сидіти в парилці, закинувши ногу на ногу;
  • Плавати у басейні відразу після відвідин парилки або після всіх парних процедур, краще поплавати після них;
  • Сидіти в парилці в одязі.