Як йде загоєння після отопластики

Вуха є такої частиною тіла, яку дуже важко сховати одягом, тому не дивно, що через косметичні вади в людей можуть з’являтися комплекси щодо зовнішності. На щастя, естетична хірургія пропонує процедуру пластики вух, яка допомагає:

  • виправити виступаючі вуха, або вуха, які стирчать більше, ніж зазвичай;
  • покращити зовнішний вигляд та функції вух, які деформовані при народженні (недорозвинене вухо або відсутність одного або обох вух);
  • досягнути симетрії вух, якщо є помітна різниця у розмірі або формі між двома вухами;
  • відновлення розірваних або подовжених мочок вух, спричинених травмою, важкими сережками або розтягуванням;
  • відновити нормальну форму та контур вуха у випадку спортивної травми, що відома під назвою “вухо борця”;
  • зменшити великі або подовжені мочки вух.

Важливо проконсультуватися з кваліфікованим пластичним хірургом https://hrytsevychclinic.com/services/plastic-ears або фахівцем з вуха, носа та горла (ЛОР), щоб визначити, чи є пластика вуха медично показаною для вашої конкретної ситуації. Вони оцінять ваші вуха, обговорять ваші проблеми та цілі та порекомендують відповідний план лікування. 

У випадку, якщо операції було узгоджено, повне загоєння після отопластики може зайняти кілька місяців, а початкова фаза займає до двох тижнів. Швидкість загоєння залежить від багатьох факторів: від здоров’я пацієнта і особливостей його організму, від дотримання інструкцій щодо догляду після операції, і від використаної хірургічної техніки. Загалом початкова фаза загоєння займає від 1 до 2 тижнів, але повне загоєння та остаточні результати можуть зайняти кілька місяців. Відчуття оніміння та легкого свербежу вважаються нормальними для періоду загоєння, проте якщо вас буде це сильно непокоїти або з’являються інші симптоми, слід негайно звернутися до лікаря. 

Відразу після операції пацієнт може мати набряк та синці та відчувати певний дискомфорт. Для захисту вух від механічних пошкоджень та інфекцій на початковій фазі загоєння накладають пов’язки на вуха.

Протягом першого тижня набряк і синці почнуть спадати. Пацієнту потрібно буде продовжувати носити призначену пов’язку, щоб підтримувати щойно змінені вуха. 

До кінця першого місяця більша частина видимого набряку повинна зникнути, однак вуха все ще можуть бути чутливими. 

Протягом наступних трьох місяців вуха продовжуватимуть заживати. В цьому проміжку часу будуть більш очевидними остаточні результати операції. У цей період важливо дотримуватися порад хірурга і уникати будь-яких дій, які можуть чинити тиск на вуха. 

Через три місяці вуха повинні бути добре загоєні, а будь-які залишкові набряки або почервоніння мають зникнути, і більшість пацієнтів досягнуть остаточних результатів пластики вуха. Дотримання вказівок хірурга після операції, відвідування наступних консультацій і уникнення дій, які можуть вплинути на процес загоєння вух, є важливими для успішного результату.