Модельні зразки: пропорції тіла 90х60х90

Заповітні цифри 90х60х90. Скільки жінок мріє, вимірявши одного разу фігуру, виявити, що досягнуто саме цих результатів. Але чи насправді настільки еталон ідеальний? Такі параметри фігури підходять далеко не всім жінкам, для когось відповідати їм неможливо, не завдаючи серйозної шкоди здоров’ю, а комусь пощастило – фігура підходить під модельні еталони, але відображення в дзеркалі все одно не влаштовує.

Головна причина того, що багато жінок зі всього світу мріють відповідати модельним еталонам, полягає в тому, що голос моди наказує їм мати саме такі параметри фігури. Ніби загіпнотизовані, жінки піддають себе виснажливим дієтам, аби тільки ті цифри були досягнуті. Але якщо подивитися на результат, чи справді анорексичні манекенниці мають такі чудові постаті? У чому причина того, що цей дивний ідеал прийнятий у всьому світі?

Є кілька версій щодо того, як саме з’явилися і набули такої популярності ці ідеальні числа. Основна гіпотеза полягає в тому, що модель ідеальної фігури була створена виробниками одягу. 90-60-90 – це розмір, на який досить просто та зручно розробляти сукні. Манекенниці для демонстрації одягу мали мати пропорції, зручні для модельєрів, і згодом так вийшло, що цей же стандарт став основним для жіночої фігури, незважаючи на те, що більшість жінок йому далеко не відповідали.

Якщо основне завдання одягу для людей, за винятком його практичної функції, – це зробити їх красивим і підкреслити переваги фігури, то сам факт того, що дизайнери стали створювати одяг як предмети мистецтва, породив зовсім інший підхід. Модель потрібна насамперед для демонстрації одягу, вона в цьому випадку є просто живим манекеном, основна увага приділяється не їй, а сукні. Модельєри створюють колекції одягу, а дівчата лише демонструють його.

Незважаючи на те, що ведуться розмови про те, що сьогодні в моді найбільш живі та природні жіночі фігури, які не відповідають еталону 90-60-90, навряд чи найближчим часом на подіумах з’являться моделі з іншими стандартами. Щоб світ моди справді визнав факт, що жінки не відповідають параметрам ідеального манекена, кожна з них має свою індивідуальність і красу, необхідно, щоб це усвідомили самі жінки.

Поки що більшість дівчат готові піти на всілякі поневіряння, навіть завдати серйозної шкоди своєму здоров’ю, але мати «ідеальну» фігуру. Щороку від анорексії та булімії вмирає чимало дівчат, чиї природні дані такі, що підтримувати заповітні стандарти їм просто не можна – це завдає непоправної шкоди здоров’ю.

Звичайно, це все не означає, що потрібно кидатися на кожен улюблений ласощі і об’їдатися їм, користь спортивних вправ теж ніхто не скасовував. Просто кожна жінка повинна, тверезо глянувши на себе в дзеркало, усвідомити, в чому саме її істинна краса. Стандартизовані пропорції дуже рідко підходять живим людям, і це стосується не лише питань розміру одягу.

Та й якщо уявити собі, що всі мали такі фігури, стало б просто нудно, чи не так? Дійсно красива фігура виглядає здоровою і пропорційною. Досить згадати, що найкрасивіші жінки в історії мали пропорції, дуже далекі від стандарту 90-60-90.