Народні засоби від мігрені

Мігрень – це не звичайний головний біль, а хронічне захворювання, у деяких випадках спадкове, що триває протягом кількох років. Під час нападу виникає сильний однобічний головний біль. Зазвичай вона триває не менше дванадцятої години і супроводжується нудотою та блюванням.

Природа мігрені не пояснена до кінця науково, тому на даний момент не існує надійного медикаментозного препарату, який здатний запобігти нападу. Тим більше приводом для його початку можуть стати найрізноманітніші чинники: задуха, стрес, різкий запах тощо.

Лікування мігрені засобами народної медицини складається з двох складових – у запобіганні нападу та терапії мігрені. Метою лікування є запобігання поверненню головного болю.

Коли починається напад, можна прийняти відвар із листя або молодих стебел малини з коренем верби. У складі цих рослин є ацетилсаліцилова кислота, вона пригнічує біль і зменшує згортання крові. Ефект можна посилити, якщо прийняти настій у поєднанні з міцним чорним чаєм.

Найбільш ефективним препаратом є настій ріжків. Для його приготування наполягають половину чайної ложечки ріжків на склянку окропу. Приймати потрібно по їдальні ложці чотири рази на день. Категорично забороняється приймати цей відвар у період вагітності, при атеросклерозі або гіпертонії. Ніколи не приймайте ріжків більше семи днів поспіль.

Також для зняття головного болю можна використовувати засоби для зовнішнього застосування. Перечну м’яту і мелісу втирають за вухом, у лоб, у віскі, а при болях, викликаних шийними хребцями – у потилицю. У віскі і лоб можна також втирати кминову олію, оскільки вона має протисудомну дію.

Якщо немає можливості застосувати ці засоби, можна вдатися до водної терапії за Кнейппом. Вона благотворно впливає на нервову систему і на регуляцію стану судин. Для початку зробіть холодний компрес на голову. Намочіть волосся на голові прохолодною водою і покрийте його рушником, краще використовувати лляне, зміцніть пов’язкою, туго не затягуючи. Компрес залиште на годину-півтори, за необхідності робіть кілька разів на день.

Також можна робити відволікаючі компреси. Покладіть на потилицю теплий компрес, а на ступні зробіть холодний. Або приготуйте прохолодну ванну для ніг.

Запобігти наступному нападу болю або, принаймні, знизити ймовірність його виникнення можна за допомогою нескладної дієти. Необхідно уникати вживання міцної кави або чаю, алкоголю, є менше м’яса, сиру та шоколаду.

Їжте більше свіжих овочів, крім помідорів, і пийте достатньо рідини, оскільки брак води в організмі часто провокує чергову хвилю мігрені. Фахівці рекомендують приймати вітаміни групи В.